Sari la conținut

Anemia feriprivă. Ce alimente bogate în fier poți include în dieta ta pentru a-i asigura organismului cantitatea necesară?

anemia feriprivă

Anemia feriprivă se caracterizează printr-un deficit de fier din sânge. Acest mineral este esențial pentru transportarea eficientă a oxigenului din plămâni în tot organismul. În lipsa acestuia, nivelul celulelor roșii din sânge scade, iar organismul nu mai poate asigura cantitatea necesară de oxigen organismului.

Anemia feriprivă poate fi tratată prin suplimentarea nivelului de fier din organism. Acest lucru se poate realiza atât prin administrarea suplimentelor alimentare, cât și prin consumul alimentelor cu un conținut ridicat de fier, în mod natural. Fierul este esențial pentru organism, întrucât contrinuie la producerea globulelor roșii necesare pentru transportul eficient de oxigen în organism. Ce alimente poți introduce în dieta ta, pentru a asigura nivelul optim de fier necesar organismului?

Legume

Acestea pot fi adăugate atât în preparate gătite, cât și în salate. Unele legume au un conținut ridicat de fier, precum broccoli, spanac, ardei gras, roșii, urzici, salată verde, dovleac, sfeclă roșie și mazăre.

Carne, în special cea roșie

Atât carnea roșie ( vită, miel, porc), cât și carnea albă (pui, curcan, rață), sunt surse excelente de fier. De asemenea, acest mineral se regăsește în cantități mari și în anumite organe, precum ficatul rinichii sau inima.

Fructe

Fructele, pe lângă conținutul de fier, au și o cantitate mare de vitamina C. Această vitamină facilitează absorbția de fier în organism. Când vine vorba despre fructe, cele mai bogate în fier sunt: caisele uscate, prunele, stafidele, portocale, mandarine, kiwi, ananas, căpșuni, papaya, pepene galben și grapefruit.

Pește

Peștele este o sursă excelentă de fier și asigură o cantitate optimă. Cele mai bune tipuri sunt stridiile în conservă, crab, somon, ton, creveti, sardine la conservă.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în fier și pot fi consumate în preparate sau ca atare. Migdalele, nucile, alunele, semințele de dovleac și floarea soarelui, semințele de quinoa sunt câteva surse indicate.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel