Sari la conținut

Vaccinul anti-covid și anticoagulantele. Acești pacienți au nevoie de o altă metodă de vaccinare, altă seringă și alt ac

Vaccinul anti-covid și anticoagulantele. Acești pacienți au nevoie de o altă metodă de vaccinare, altă seringă, alt ac şi trebuie să facă nişte analize înainte.

INR (International Normalized Ratio) este o analiză de sânge ce se recoltează periodic la pacienții aflați sub tratament cu un medicament anticoagulant numit acenocumarol. Acest medicament acționează la nivelul ficatului și previne formarea unor trombi. Este vorba de cheaguri de sânge la nivelul inimii sau al vaselor de sânge care pot migra ulterior determinând accidente vasculare, dintre care cel mai de temut este accidentul vascular cerebral.

Anticoagulantele care ridică (mici) probleme, deci care trebuie tratate puțin mai special, sunt cele cu conținut de acenocumarol=substanța activă, denumire comercială frecventă la noi= Sintrom și Trombostop.

Restul medicamentelor care “subțiază sângele”, (asta popular fie zis, și să mă scuze colegii medici riguroși în exprimări științifice dar pe care lumea nu le pricepe), sunt fie anticoagulantele mai moderne/mai noi, care nu necesită urmărire de INR lunar, (inclusiv cele injectabile). Fie antiagregantele = acidul acetilsalicilic, clopidogrelul, ticagrelorul etc. ca substanțe active…. ”, a explicat medicul de familie Otilia Țigănaș pe blogul personal.

Vaccinul anti-covid și anticoagulantele. Acești pacienți au nevoie de o altă metodă de vaccinare, altă seringă și alt ac.

Deci, care este „regula de aur” se aplică dora pacienților care își fac perioadic INR-ul și vor să se vaccineze anti-covid. Medicul de familie Otilia Țigănaș explică etapele vaccinării, într-o postare pe contul său de facebook.

„1. Spre deosebire de vaccinul gripal care, la cei cu anticoagulante în schemă, se putea administra și subcutanat, acest vaccin Pfizer antiCOVID se administrază DOAR intramuscular, în mușchiul deltoid (al brațului).
2. Inoculându-se în mușchi, la un om cu sânge “foarte subțire”, apare riscul de a se forma acolo un hematom=o vânătaie care să anuleze efectul vaccinului, sau să devină supărător.

CE FACEM?

1. DOAR CEI care deja făceau INR dinainte, vor face un nou INR, cu o zi-două înaintea inoculării. Dacă se poate. Nu-i musai, e doar „de preferat”. INR-ul până la valoarea 3 inclusiv, este ok. Peste 3, e de discutat cu medicul care îți urmărește anticoagularea cronică. Dacă, de ani de zile, ești cu INR-ul constant sub 3 și n-ai laborator în preajmă, această fază se poate și sări.
2. Ajuns la vaccinare, atenționezi că ai anticoagulant în schemă, fiindcă la tine se va folosi un ac special, atraumatic, foarte subțire.
3. După inoculare, ții apăsat tamponul la locul înțepării, 5 minute. De fapt între 2 și 5 minute. Nu pierzi nimic, ținând 5.
4. Se recomandă să amâni, de maximă siguranță, administrarea oricărui anticoagulant sau antiagregant pe ziua în curs, până după vaccinare. Nu le înghiți/injecta, înainte de vaccin, în acea zi. DAR NICI NU SĂRI DOZE!… ”, a dezvăluit medicul Otilia Țigănaș.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel