Sari la conținut

Alexandru Rafila: când va fi atinsă imunizarea în România? Ce înseamnă imunitate colectivă în contextul pandemiei?

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Anul 2020 a fost marcat de începutul pandemiei de coronavirus, iar sfârșitul anului a adus în atenția publicului un potențial vaccin anti-covid și doi termeni din ce în ce mai discutați „imunizarea” și „imunitatea colectivă”

Dar ce însemnă imunitatea colectivă?

„Imunitatea asta colectivă haideţi să o explicăm, că lumea nu prea ştie despre ce e vorba. Cu cât sunt mai mulţi oameni imuni, prin vaccinare sau prin boală, şansa de transmitere a bolii e mai mică. Dacă din 100 de persoane, 95 sunt imune, şansa de întâlnire a celor cinci ca să îşi transmită boala sunt mici. Dar asta nu înseamnă că se întrerupe transmiterea bolii. Boala continuă să se transmită. Dar nu epidemic, nu cu număr mare de cazuri. Se închide urgenţa globală de sănătate publică”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila la DC NEWS TV, în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă”, moderată de Răzvan Dumitrescu.

Când va fi atinsă imunizarea în țara noastră?

„Haideţi să o luăm istoric, şi cu numărul de doze pentru România. Iniţial, au fost disponibile peste 10 milioane de doze de la Pfizer. 10,2 milioane. De vreo două zile, a apărut informaţia că România va lua până la 20 de milioane de doze de la Pfizer. Mie mi s-a părut ciudat că au fost persoane care spuneau că până în 31 martie terminăm cele 10 milioane de doze, în condiţiile în care contractul cu Pfizer era până la final de septembrie. Nu aveai cum să termini până în martie!

Ce cred eu. E important să reuşim să vaccinăm aceste 5 milioane de persoane cu boli cronice, plus cei care lucrează în servicii esenţiale. Dacă erau 10 milioane de doze, trebuie crescut ritmul la 50.000 de doze pe zi. Acum, ca să terminăm în septembrie, cu 20 de milioane de doze, ritmul trebuie crescut la 100.000 de doze pe zi. Asta având în vedere că se administrează 2 doze de vaccin. Eu cred că vom reuşi să atingem imunitatea colectivă în România dacă va deveni disponibil şi vaccinul de la AstraZeneca, care poate fi administrat la medicul de familie”, a mai spus dr. Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel