Sari la conținut

Ar putea noile variante de covid-19 să submineze vaccinurile? De ce mutația B.1.1.7 este cea mai periculoasă de până acum?

Noile variante de COVID-19. Cercetătorii concurează pentru a determina de ce descendențele identificate în Marea Britanie și Africa de Sud se răspândesc atât de repede și dacă vor compromite vaccinurile.

Pe măsură ce îngrijorarea crește asupra variantelor cu răspândire mai rapidă a coronavirusului SARS-CoV-2, laboratoarele din întreaga lume se întrec pentru a desface biologia acestor viruși.

Oamenii de știință vor să înțeleagă de ce variantele identificate în Regatul Unit și Africa de Sud par să se răspândească atât de repede și dacă acestea ar putea diminua potența vaccinurilor sau pot depăși imunitatea naturală și ar duce la o serie de reinfecții.

„Mulți dintre noi ne străduim să înțelegem noile variante, iar întrebarea de milioane de dolari este ce semnificație va avea acest lucru pentru eficacitatea vaccinurilor care sunt administrate în prezent”, spune Jeremy Luban, un virolog la Universitatea din Massachusetts Medical Școala din Worcester.

Primele rezultate de laborator se preling și multe altele sunt așteptate în următoarele zile, deoarece cercetătorii se grăbesc să cerceteze variantele virale și mutațiile lor constitutive în modelele celulare și animale ale SARS-CoV-2 și să le testeze împotriva anticorpilor eliberați de vaccinuri și infecții naturale

Un prim rezultat publicat pe 8 ianuarie a constatat că o mutație împărtășită de ambele variante nu a modificat activitatea anticorpilor produși de persoanele care au primit un vaccin dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Datele privind alte mutații și vaccinuri sunt așteptate în curând.

„Până săptămâna viitoare vom avea mult mai multe informații”, spune Vineet Menachery, virolog la Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB) din Galveston, a cărui echipă se pregătește să studieze variantele.

Cercetătorii au observat variantele coronavirusului la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie 2020 prin secvențierea genomului.

Un efort de genomică COVID-19 la nivelul Marii Britanii a stabilit că o variantă de virus cunoscută acum sub numele de B.1.1.7 se afla în spatele numărului de cazuri în creștere în sud-estul Angliei și al Londrei; varianta s-a răspândit acum în restul Marii Britanii și a fost detectată în zeci de țări din întreaga lume.

Epidemiologii care studiază creșterea variantei B.1.1.7 în Regatul Unit au estimat că aceasta este cu aproximativ 50% mai transmisibilă decât alte variante ale SARS-CoV-2 cunoscute ca fiind în circulație – o perspectivă care a contribuit la decizia guvernului britanic pentru a intra într-un al treilea blocaj național pe 5 ianuarie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel