Din cuprinsul articolului
O dată cu începerea campaniei de vaccinare împotriva coronaviruslui, se nasc din ce în ce mai multe întrebări, dar cea mai acută este cum acționează vaccinul anti-covid în organism? Cu această ocazie, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valereiu Gheorghiță, răspunde la nelămuririle legate de acest vaccin.
Cum acționează vaccinul în organism
„Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregăteşte pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus şi va împiedica multiplicarea virusului în organism şi va împiedica apariţia bolii”, a lămurit medicul Valeriu Gheorghiţă, marţi, la rubrica Sfat de sănătate.
Apoi, odată vaccinaţi fiecare dintre noi va primi o adeverinţă care să certifice acest act medical.
Ea va avea un număr unic, generat din registrul electronic naţional al vaccinărilor şi se vor regăsi datele legate de tipul vaccinului, lot, serie, data iniţială şi cea a rapelului.
Este ca un carnet de vaccinare care se poate elibera pe loc pe hârtie sau on-line ulterior.
Ne putem infecta după vaccinare?
Întrebat dacă ne putem infecta după vaccinare, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a explicat.
„Vaccinurile au o eficacitate de peste 95% faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19. Încă nu se ştie care e nivelul de prevenire al infecţiei cu acest virus, adică dacă acea persoană poate să mai facă o infecţie”, a spus dr. Gheorghiţă.
În ce priveşte vaccinarea, contraindicaţiile nu sunt multe.
„Sunt contraindicaţii definitive, pe care nu poţi să le schimbi, şi unele temporare.
Cele definitive se referă la reacţii alergice la una dintre componentele vaccinului.
De asemenea, în momentul de faţă nu avem date la femeia gravidă, dar este vorba de o perioadă de circa nouă luni, deci nu o contraindicaţie definitivă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.
Nu ne vaccinăm dacă am avut recent COVID
În cazul celor care au fost bolnavi de COVID recent, de circa o lună, se poate lua în calcul amânarea vaccinării.
„Dar dacă avem o perioadă de 2-3 luni de la momentul în care ne-am infectat, cu siguranţă avem indicaţie să ne vaccinăm”, a lămurit medicul Valeriu Gheorghiţă.
Un alt aspect important pe care trebuie să-l cunoaştem este acela că vaccinul împotriva coronavirusului este gratuit. De aceea, el nu trebuie cumpărat de pe internet.
Tot ce trebuie să facem este să ne program on-line. O platformă pentru personalul medical deja există, iar cea pentru restul va fi disponibilă curând.