Sari la conținut

Ce sunt mutațiile virusului SARS-CoV-2? Mihai Craiu. „Niște greșeli care pot ajuta virusul sau îl pot strica total…”

mutațiile
Mihai Craiu, despre mutatiile virusului SARS-CoV-2

Ce sunt mutațiile virusului SARS-CoV-2? Mihai Craiu. „Niște greșeli care pot ajuta virusul sau îl pot strica total…”.

Cunoscutul medic pediatru Miahi Craiu a prezentat câteva informații despre noile mutații ale virusului SARS-CoV-2. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihai Craiu explică ce sunt, de fapt, aceste mutații și cum putem să ne punem „la adăpost” de pericolul pe care acestea îl reprezintă.

„In ziua în care statele UE au început vaccinarea împotriva COVID-19 (cu un numar simbolic de doze, destinate personalului din spitale de boli infecțioase sau din centre de îngrijire a persoanelor vârstnice) doresc să aduc câteva explicații despre mutațiile SARS-CoV-2 descrise recent.
Viteza foarte mare de copiere a materialului genetic inclus în ARNul noului coronavirus poate duce la apariția unor greșeli de copiere. Acestea sunt mutațiile. Niște greșeli care pot ajuta virusul sau îl pot strica total…

Ce sunt mutațiile virusului SARS-CoV-2? Mihai Craiu. „Niște greșeli care pot ajuta virusul sau îl pot strica total…”.

Despre mutația din UK, așa-numita B1.1.7 sau VUI202012/01 (variant under investigation – variantă a virusului ce este sub observație, prima din decembrie 2020), doar câteva comentarii.

1. In mod normal apar câte 1-2 mutații in fiecare lună, dar B1.1.7 a câștigat 17 mutații în același timp.
2. Trei din cele 17 ar putea avea efecte asupra evoluției bolii la om – N501Y, del 69/70 și P681H. Ce fac acestea?
a. N501Y afectează o mică porțiune din proteina S ce se leagă de receptorul ACE2. Este localizată pe unul din cele 6 RBD (receptor-binding domains). Se estimează că această mutație face legătura mai rapid.
b. P681H este situată în apropierea zonei de clivaj furinic, la nivelul S1-S2. Această zonă este ca o balama de la o ușă și reglează viteza de intrare a virusului în celule.
c. 69/70 del este o pierdere a 2 aminoacizi din lanțul de peste 1270 de aminoacizi ai proteinei S. Ea a mai fost descrisă până acum, dar in alte combinații de mutații. Aceasta permite un grad de camuflare a virusului în fața anticorpilor produși de sistemul imun al celor ce s-au vindecat de COVID19.

PE SCURT – avem niște mici modificări la nivelul acestei „mașinării”.

E ca și cum am schimba sigla, balamalele de la ușa șoferului și doar 2 piese la motorul unei Dacii 1300. Nu știm sigur dacă va merge mai repede sau mai mult mașina cu aceaste modificări.
Putem să ne luăm viața înapoi dacă ne vaccinăm într-un numar suficient de mare în așa fel încât să nu mai conteze ce tunning îsi face virusul”, este mesajul cunoscutului medic pediatru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel