Din cuprinsul articolului
Odată cu evoluția umanității și medicinei, ne-am putut apropia din ce în ce mai mult de adevărata noastră esență. Cine suntem, ce reprezentăm în acest sistem natural și modul în care suntem alcătuiți. Astfel, specialiștii s-au concentrat pe aflarea unor răspunsuri despre cum funcționăm și de ce avem structura specifică pe care o avem. Iată câteva lucruri interesante, pe care poate nu le știai, împărtășite de un cunoscut nutriționist!
Mihaela Bilic, medic specialist în alimentație și nutriționist, a abordat pe pagina sa de Facebook un subiect interesant despre modul în care suntem construiți. Experta ne explică, prin acest intermediu, de ce avem predispunerea de a ne îngrășa și, cu atât mai mult, ce rol are acest aspect în evoluția noastră ca specie.
Cum ne putem înțelege mai bine organismul și predispoziția sa de a acumula grăsimea?
Deși ni se pare că noi, oamenii, arătăm așa de o veșnicie, istoria evoluției speciilor ne confirmă că avem în spate 7 milioane de ani de existență, cu modificările de rigoare- și ca aspect, și ca obiceiuri. De ce nu erau oamenii grași în trecut? Ba erau, însă doar cei care își permiteau. Deci potențial de îngrășare am avut mereu, sătuli nu prea am fost de-a lungul istoriei.
Grăsimea a fost mereu venerată și în multe culturi simbolul fertilității era o femeie obeză. Nimic întâmplător dacă ne gândim că hormonii sexuali sunt dependenți de grăsime, adolescenții la pubertate au nevoie de 5-6 kg de grăsime în plus ca să poată dezvolta caracterele sexuale secundare.
Paradoxul este că Natura nu ne-a vrut sănătoși, ci capabili să ne reproducem. Nu longevitatea a fost obiectivul (să trăim sănătoși până la adânci bătrâneți), ci să avem cat mai mulți urmași. Din acest motiv suntem dotați din naștere cu mecanisme de îngrășare- orice calorie mâncată în plus înseamnă grăsime, iar grăsimea asigură supraviețuirea și funcția sexuală. Nu de diabet, hipertensiune și colesterol crescut ne-a ferit Natura, ci de riscul de a muri de frig sau de foame înainte de a avea moștenitori.
Ce se întâmplă când vrem să slăbim, așa cum ne impune societatea de azi? Organismul intră în panică și se opune din răsputeri acestei acțiuni care, după instinctele lui, pune în pericol viața și înmulțirea speciei. Suntem programați pentru a ne îngrășa și ne ia o viață întreagă să luptăm cu asta. Grav este că trăim cu impresia că noi suntem de vină că nu reușim”, a declarat Mihaela Bilic, expert nutriționist, pe pagina sa de Facebook.