Din cuprinsul articolului
În perioada sărbătorilor, cei mai mulți români consumă mese bogate în alimente grele, greu de digerat de către organismul nostru. Consumul excesiv de preparate de acest tip, în această perioadă, poate provoca manifestări neplăcute asupra stării generale de sănătate. Cum poți evita problemele digestive, conform unui medic nutriționist?
Problemele digestive apar atunci când organismul întâmpină dificultăți în descompunerea și eliminarea anumitor alimente. Aceste semne nu ar trebui ignorate, întrucât corpul poate simți când ceva nu este în neregulă și reacționează corespunzător. Aceste „reacții” se caracterizează, în acest caz, prin balonare și alte simptome neplăcute.
„O parte dintre aceste resturi sunt gaze inodore in condiții normale, ele sunt purtate ușor de intestin, acestea sunt metanul, oxigenul, azotul. Trecerea acestor gaze fără durere este cunoscută sub numele de flatulență și cu toții trăim această parte normală a digestiei. Însă, când se produc alte gaze, la temperaturi și presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplăcut.
Gazele formate în acest caz sunt niște compuși care conțin sulf și produc acea stare de disconfort, chiar dureroasă, când abdomenul se balonează și devine dificil chiar să ne imbrăcăm. Persoanele care au în mod curent această problemă suferă probabil de o intoleranță alimentară, iar balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu, conform Ziare.com.
Ce alimente cauzează balonarea?
Alimentația excesivă este o cauză principală. Balonarea este manifestată atunci când o persoană consumă cantități excesive de alimente, care sunt de asemenea combinate în mod necorespunzător. Dacă macronutrienții (proteine, lipide, glucide) nu se consumă după anumite standarde pot duce la balonare.
De asemenea, anumite alimente specifice sunt recunoscute drept cauze ale balonării: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul. În această perioadă, se recomandă consumul moderat sau, dacă este posibil, eliminarea completă din alimentație.
Cum scapi de balonare, dacă este prea târziu să faci modificările anterioare?
„Există medicamente care conțin niște substanțe specifice și care descompun repede gazele formate în exces. Ceaiul de mentă sau de fenel ajută la eliminarea gazelor. Fibrele alimentare – trebuie consumate în cantități mai mari în cazul în care balonarea este cauzată de spasm intestinal. Eliminarea stimulenților – ceai negru, cafea, ciocolata, grăsimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv. Atenție la lactate – acestea pot fi înlocuite în dietă cu produse similare care nu conțin lactoză. Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor – pentru a scădea incidența aerofagiei. Observarea și notarea alimentelor care produc balonare și, implicit, eliminarea lor din dietă”, a afirmat Lygia Alexandrescu.