Sari la conținut

În anumite circumstanțe masca nu este obligatorie. Când poți renunța la ea?

masca
mască

În anumite situații, masca nu este obligatorie. Unele persoane pot renunța la ea, însă acest proces necesită o analiză amănunțită a stării de sănătate a persoanei în cauză. Cu toate acestea, lipsa măștii de protecție trebuie să fie însoțită de alte măsuri stricte de igienă și prevenire, cu atât mai multîn acest caz.

Adrian Marinescu, renumit medic infecționist, ne explică situațiile în care masca nu este obligatorie. Totuși, aceste cazuri sunt mult mai rare decât am crede și nu reprezintă un prilej de bucurie. Purtarea măștii este, încă, una dintre cele mai eficiente metode prin care se poate opri răspândirea virusului SARS-CoV-2.

„Situaţiile în care putem să nu purtăm mască sunt mult mai rare decât am crede. Cei care într-adevăr au din punct de vedere medical o indicaţie şi nu trebuie să poarte mască, sunt situaţii extrem de rare. Vorbim de boli cronice pulmonare sau cardiace, care să fie însoţite de insuficienţă respiratorie cronică şi care să fie şi documentată”, a declarat expertul, potrivit Aleph News.

Cu atât mai mult, în aceste cazuri, celelalte măsuri sunt esențiale. Persoanele care primesc aprobarea de a renunța la mască suferă de afecțiuni grave, ceea ce îi face mult mai vulnerabili în cazul infecției cu Covid-19. Distanțarea socială, evitarea grupurilor de persoane, evitarea locurilor aglomerate și respectarea strictă a regulilor de igienă sunt cu atât mai importante în acest caz.

Totuși, deși în unele cazuri se poate renunța la mască, Adrian Marinescu oferă motive în plus pentru care masca ar trebui purtată indiferent de situație și pe cât posibil.

„Aici vorbim de o evaluare a medicului specialist, pneumolog sau cardiolog care să ateste în mod clar acest lucru. Pentru că sunt rare situaţiile în care într-adevăr nu putem purta mască. M-aş gândi exact invers. O persoană are cu atât mai mare nevoie să poarte mască pentru persoanele vulnerabile şi are un risc mai mare de a face o formă severă”, a argumentat medicul.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel