Din cuprinsul articolului
Alimente care îți afectează sănătatea creierului! Creierul este foarte important pentru functionarea organismului. Chiar si cand dormi, creierul este foarte ocupat: selectează amintiri si informatii, stabileste ce este important si ce nu, reface conexiuni neuronale si monitorizeaza buna functionare a celorlalte organe. Tocmai de aceea, creierul are nevoie de energie, iar energia si-o ia din alimentele pe care le consumi. Chiar daca creierul nu doarme niciodata, pentru el este important ca tu sa te odihnesti, sa te relaxezi, sa te hidratezi, sa te alimentezi corect, sa ai o dieta echilibrata si sanatoasa.
In mod evident, nu exista o dieta perfecta pentru creier, care sa te protejeze de boli degenerative de exemplu. Dar este important sa stii ca alimentele pe care le consumi au un efect direct asupra bunei functionari a creierului.
Cauzele declinului cerebral
Se considera ca factorii genetici, de mediu si stilul de viata influenteaza sanatatea cognitiva. Unii dintre acesti factori pot contribui la scaderea competentelor de gandire si la capacitatea de a indeplini sarcini de zi cu zi.
Daca factorii genetici sunt transferati (mosteniti) de la un parinte la un copil si nu pot fi controlati, cei de mediu si stilul de viata pot fi schimbati:
• Probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima, diabet, accident vascular cerebral si depresie
• Leziuni cerebrale
• Unele medicamente sau utilizarea necorespunzatoare a acestora
• Lipsa activitatii fizice si mentale
• Dieta precara
• Supraponderabilitate
• Fumatul si consumul de alcool
• Probleme cu somnul
• Izolarea sociala
• Stresul
• Poluarea
Poluarea aerului provoaca in fiecare an 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Particulele fine de smog inhalat nu provoaca doar probleme cardiovasculare si pulmonare. Acesti poluanti ai aerului pot avea efecte la fel de insidioase asupra creierului. Oamenii de stiinta au documentat asocieri intre poluarea aerului si problemele comportamentale si psihomotorii la copii, de declin cognitiv si risc mai mare de dementa la varstnici, anxietate, atentie slaba si deficiente de memorie.
Expresia „esti ceea ce mananci” este valabila si in ceea ce priveste sanatatea creierului.
Din pacate, numeroase dintre alimentele consumate pe scara larga in prezent, in special cele cu aditivi, ne afecteaza memoria.
Intr-un studiu efectuat la Brigham and Women’s Hospital din Statele Unite si in care au fost inclusi peste 6000 de participanti in varsta, a fost testata legatura dintre memorie, cognitie si dieta pe o perioada de cinci ani.
Concluziile au aratat ca persoanele care aveau o dieta bogata in grasimi saturate aveau o traiectorie cognitiva mai proasta in comparatie cu cei care consumau mai multi acizi grasi mononesaturati (precum cei inclusi in dieta mediteraneana).
Nu este clar cum ne afecteaza grasimile saturate creierul, dar un articol publicat de Harvard sugereaza ca la mijloc se afla o gena numita apolipoprotein E, sau APOE. Este asociata cu nivelul colesterolului din sange, iar oamenii cu o variatie a acestei gene (APOE e4) prezinta un risc mai mare de Alzheimer.
Pentru a avea o memorie mai buna si pentru a-ti proteja sanatatea creierului de-a lungul timpului este necesar sa afli care sunt alimentele nocive pe care ar trebui sa le eviti.
Alimente care te afecteaza:
Bauturi bogate in zahar
Bauturile bogate in zahar sunt energizante, carbogazoase si sucuri naturale din fructe care depăsesc necesarul de glucide.
Carbohidrati rafinati
Carbohidratii rafinati se digera rapid, provoaca o crestere brusca a glicemiei si elibereaza insulina.
Alimente bogate in grasimi trans
Se produc prin hidrogenarea uleiurilor vegetale si sunt prezente in lactate si carne. Grasimile periculoase pentru creier sunt cele din prajituri, cartofi prajiti, produse congelate, margarina.
Alimente procesate
Au un continut mare de zahar, sare si grasimi, sunt bogate in calorii si sarace in nutrienti.
Alcool
Consumul excesiv de alcool dauneaza functionalitatii creierului.