Sari la conținut

Radioterapia stereotaxică: tratamentul tumorilor maligne sau benigne. Ce presupune această metodă și cât de eficientă este?

Radioterapie

Radioterapia stereotaxică, folosită în tratamentul tumorilor maligne sau benigne, este o procedură medicală nedureroasă și neinvazivă. Aceasta este o formă de radioterapie avansată, mult mai eficientă decât radioterapia convențională și care prezintă riscuri și efecte adverse minime.

Radioterapia stereotaxică se efectuează într-o singură ședință, în timpul căreia se administrează doze mari de radiație ionizată. Aceasta este o metodă care durează cel mult 20 de minute, nu este dureroasă, este complet neinvazivă și protejează țesuturile sănătoase. Dr. Cristina Iftode, medic primar de radioterapie la Centrul Oncologic Sanador, a explicat pentru Adevărul care sunt etapele acestui tratament și de ce riscurile complicațiilor și efectelor adverse sunt diminuate în mod substanțial, față de radioterapia clasică.

Conform medicului, chirurgia stereotaxică are o versatilitate foarte mare. Aceasta poate fi benefică în tratarea mai multor forme de tumori, în diferite zone ale corpului.

„Au o versatilitate foarte mare. Plecăm de la localizările cerebrale, în special cele metastatice, dar şi localizările benigne – neurinoame, meningioame, malformaţii arteriovenoase. Iar când ieşim din sfera cerebrală, stereotaxia corporală poate avea indicaţii pentru diverse localizări: tumori pulmonare, metastaze pulmonare periferice sau centrale, tumori pancreatice, tumori hepatice, dar şi metastaze hepatice, adenopatii, adică metastaze la nivelul ganglionilor limfatici – mediastin, abdomen, pelvis. Şi prostata poate fi tratată cu stereotaxie şi, mai nou, se poate efectua o singură şedinţă, deci chiar radiochirurgie. De asemenea, radioterapia şi stereotaxia pot viza şi recidivele în ţesutul moale, localizări la nivel muscular, metastaze osoase sau la nivelul glandelor suprarenale”, precizează Dr. Cristina Iftode.

Pe lângă lipsa durerii sau a discomfortului, riscurile de recidivă sunt minime. De asemenea, efectele adverse pot fi inexistente, dacă tratamentul este administrat în mod corespunzător.

„Tocmai aici este partea frumoasă a stereotaxiei. Fiind un tratament atât de precis, care reuşeşte să administreze doze foarte mari de radioterapie, în comparaţie cu terapia cu fracţionare convenţională, are un avantaj: reuşeşte să obţină un control local mult mai bun decât al radioterapiei cu doză mică. Aşa că, din fericire, riscul de recidivă este mult mai scăzut, iar controlul local obţinut printr-un tratament stereotaxic este net superior faţă de al radio-terapiei normale”, a afirmat medicul.

Cu toate acestea, pacientul trebuie să se informeze foarte bine înainte de a recurge la astfel de tratament, pentru a vedea dacă i se potrivește.

Pacientul trebuie să fie foarte bine informat de către medicul radioterapeut. Este esenţială consultaţia iniţială, în care i se explică foarte detaliat, pe înţelesul lui şi al aparţinătorului, care e modul în care se efectuează radioterapia, care e scopul, ce beneficii sperăm să obţinem, ce efecte adverse pot apărea”, a susținut medicul, pentru Adevărul, unde puteți vedea declarațiile complete ale Dr. Cristina Iftode.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel