Din cuprinsul articolului
Uniunea Europeană a comandat alte 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer.
Uniunea Europeană intenționează să cumpere 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19 Pfizer și BioNTech după ce a refuzat o oportunitate în iulie pentru o afacere mult mai mare, potrivit oficialilor UE și un document intern.
Planul vine după ce unii dintre candidații la vaccin comandați de UE s-au confruntat cu întârzieri neașteptate în studiile clinice, obligând Uniunea și alte țări bogate să se bazeze deocamdată pe vaccinuri de la mai puțini producători decât planifica inițial.
UE a comandat alte 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer
Vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin anti-covid care va fi aprobat de autoritățile de reglementare occidentale pentru medicamente, este lansat în țări, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite. De asemenea, se așteaptă să fie aprobat pentru utilizare în UE săptămâna viitoare.
Comisia Europeană a decis marți să își exercite opțiunea de a cumpăra până la 100 de milioane de doze suplimentare în baza unui contract existent cu Pfizer și BioNTech, a declarat joi un purtător de cuvânt al executivului UE pentru Reuters. În același contract, a comandat deja 200 de milioane de doze.
„Vrem să fim siguri că vom obține mai multe doze, deoarece există o cerere mare”, a spus purtătorul de cuvânt.
Un oficial al UE a declarat că sunt în curs discuții cu privire la câte dintre cele 100 de milioane de doze suplimentare ar putea fi luate.
Pfizer vrea să producă 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021
Conform contractului UE, cele două firme s-au angajat să livreze rapid 200 de milioane de doze după aprobarea de reglementare pentru 15,5 euro (18,8 dolari) pe bucată, declarau oficialii UE pentru Reuters în noiembrie.
Cele 100 de milioane de doze suplimentare vor fi furnizate la același preț, dar cu calendarul care urmează să fie negociat, au spus oficialii UE. Pfizer și BioNTech au declarat că pot produce aproximativ 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Dar încearcă să extindă capacitatea de producție pe măsură ce crește cererea globală.