Din cuprinsul articolului
Primul român imunizat, medic rezident în Marea Britanie, lucrează în secțiile cu pacienți bolnavi de noul Covid-19, în Birmigham. Recent, el a primit primul vaccin anticoronavirus de la Pfizer, introdus de autoritățile britanice în campania de imunizare. Cum se simte acesta și ce a împărtășit despre experiența sa?
Așa cum au comunicat autoritățile, campania de vaccinare din U.K. a început cu persoanele din grupele de risc și cadrele medicale. Primul român imunizat cu vaccinul anticoronavirus de la Pfizer se află printre aceste persoane, fiind medic rezident în Marea Britanie, conform universul.net. Iată ce a declarat acesta, pe forumul Reddit România, în privința stării sale de sănătate și a efectelor resimțite.
„Salut! Sunt medic rezident în UK (Birmingham) și tocmai am primit prima doză de vaccin anti-COVID (kit-ul Pfizer). M-am gândit ca un AMA ar util dacă aveți întrebări”, a postat medicul rezident.
Postarea lui a fost însoțită de o dovadă a vaccinării, pentru cei care erau reticenți în această privință. Până în acest moment, acesta a răspuns la peste 300 de întrebări despre procesul de imunizare în sine, cum se manifestă și ce reacții adverse pot surveni.
Întrebat despre persistența durerii de post-vaccinare și cum s-a simțit injecția propriu-zisă, medicul nu a sesizat simptome alarmante.
„Au trecut cam 36 de ore. Am numai o ușoară durere locală în umăr unde mi s-a facut injecția. Se administează intra-muscular. ”
De asemenea, medicul a evidențiat faptul că a avut deja Covid-19, între aprilie și mai. Mai mult de atât, a răspuns că are vârsta de 26 de ani și suferea deja de astm și atopie. A doua doză de vaccin îi va fi administrată pe 9 ianuarie.
Cât durează perioada de protecție post-vaccin?
„Răspunsul oficial Pfizer este minimum 6 luni însă realitatea este că este dificil să estimezi cât timp un pacient vaccinat cu kit-ul Pfizer va rămâne imun. Există posibilitatea să trebuiască alte doze de rapel (altă doză pe lânga a doua care urmează) pentru a menține imunitatea.
Există de asemenea dovezi promițătoare că vaccinul antrenează anumite celule implicate in sistemul imunitar care au memorie, lucru care ar putea duce la imunitate de lunga durată”, a susținut medicul rezident.