Din cuprinsul articolului
S-a schimbat profilul pacientului cu COVID. Col. dr. Ion Ștefan. De ce pacienții cu coronavirus ezită să se mai prezinte la doctor
La începutul pandemiei se cunoștea doar că SARS-CoV-2 este un virus care generează probleme doar aparatului respirator. După 10 luni de la apariția primelor cazuri au apărut date noi. Specialiștii au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate afecta mai multe organe. De asemenea, simptomele despre care medicii știau la început s-au modificat treptat și apar altele noi.
Col. dr. Ion Ștefan, șeful secției boli infecțioase de la Spitalul Militar Central, a declarat pentru Medika TV că simptomalogia este dinamică și că, prin urmare, doctorii trebuie să aibă o abordare dinamică.
„Am observat că simptomatologia este dinamică și că în ultima vreme apar simptome care păreau mai rare, sub 5%. Dar, tot mai mult, de pildă, în ultima vreme am văzut că există simptomatologie digestivă la debut. Că, surprinzător sau nu chiar surprinzător, conjunctiva este o poartă de intrare.Am avut în ultima vreme cazuri care au debutat printr-o conjunctivită.
Sau am avut cazuri care s-au manifestat cu ileus digestiv sau glob vezical (dificultăți de urinare). Acestea au fost surprize și ne-au demonstrat o dată în plus că, repet, este un virus dinamic și că noi trebuie să acționăm dinamic”, a declarat col. dr. Ion Ștefan.
Pacienții cu coronavirus ezită să se mai prezinte la doctor
De asemenea, col. dr. Ion Ștefan a vorbit despre un alt fenomen special, legat de pandemia de coronavirus. Acesta a dezvăluit că pacienții ezită să se adreseze spitalelor, iar acest aspect are ca efect agravarea stării lor de sănătate.
„Mulți dintre pacienții monitorizați în ambulator ezită să se adreseze spitalelor. Din această cauză ajung la spital când simptomatologia devine agresivă și atunci cazul devine depășit abordării unei secții de boli infecțioase, necesitând chiar internări directe la terapie intensivă”, a spus col. dr. Ion Ștefan.
Doctorii trebuie să aibă o abordare dinamică
Transformările pe care le-a făcut virusul au determinat și o dinamică în privința abordării terapeutice. Astfel, medicii au fost nevoiți să schimbe medicația administrată în funcție de simptomatologia provocată de virus.
„Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat a fost să gândim flexibil în dinamică și să folosim niște parametri biologici și clinici care nuanțează atitudinea terapeutică.
Ați văzut că protocoalele terapeutice au suferit modificări. Noi am reținut medicația care a confirmat și am renunțat treptat la medicamente care au dezamăgit. De pildă, antivirale precum ar fi asocierea de lopinavir cu ritonavir sau chiar hidroxiclorochina în care se puseseră mari speranțe la începutul pandemiei.
De asemenea, a trebuit să renunțăm la asocierea de hidroxiclorochină cu azitromicină, susținută de un studiu modest care nu avea semnificație statistică”, a mai spus col. dr. Ion Ștefan, pentru sursa citată.
Ministerul Sănătății a modificat recent protocolul de tratament al bolnavilor de COVID-19, îmbunătățind condițiile terapeutice. Au fost prezentate mai clarmomentele în care un pacient trebuie să meargă la spital sau când se poate trata la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie.