Din cuprinsul articolului
Am analizat unele dintre cele mai răspândite afirmații despre vaccinuri false – totul, de la presupuse comploturi pentru a pune microcipuri în oameni până la presupusa re-inginerie a codului nostru genetic.
Susținerea pentru un „ADN alterat”
Teama că un vaccin vă va schimba cumva ADN-ul este una pe care am văzut-o difuzată în mod regulat pe social media.
BBC a întrebat trei oameni de știință independenți despre acest lucru. Ei au spus că vaccinul împotriva coronavirusului nu modifica ADN-ul uman.
Unele dintre vaccinurile nou create, inclusiv cel aprobat acum în Marea Britanie, dezvoltat de Pfizer / BioNTech, utilizează un fragment din materialul genetic al virusului – sau ARN mesager.
„Injectarea de ARN într-o persoană nu face nimic ADN-ului unei celule umane”, spune prof. Jeffrey Almond de la Universitatea Oxford.
Funcționează dând instrucțiunilor organismului să producă o proteină care este prezentă pe suprafața coronavirusului.
Sistemul imunitar învață apoi să recunoască și să producă anticorpi împotriva proteinei.
Reclamații aduse lui Bill Gates privind microciparea populației. Zvonuri despre vaccinuri
Apoi, o teorie a conspirației care a cuprins globul.
Acesta susține că pandemia de coronavirus este o acoperire pentru un plan de implantare de microcipuri urmărite, iar co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, se află în spatele acestuia.
Nu există „microcip” vaccinal și nu există dovezi care să susțină afirmațiile că Bill Gates planifică acest lucru în viitor.
Fundația Bill și Melinda Gates au declarat pentru BBC că afirmația este „falsă”.
Zvonurile au luat amploare în martie, când domnul Gates a declarat într-un interviu că în cele din urmă „vom avea niște certificate digitale” care vor fi folosite pentru a arăta cine și-a revenit, testat și, în cele din urmă, cine a primit un vaccin. Nu a făcut nicio mențiune asupra microcipurilor.
Acest lucru a condus la un articol larg împărtășit cu titlul: „Bill Gates va folosi implanturi cu microcip pentru a combate coronavirusul”.
Articolul face trimitere la un studiu, finanțat de The Gates Foundation, cu privire la o tehnologie care ar putea stoca înregistrările vaccinului cuiva într-o cerneală specială administrată în același timp cu o injecție.
Cu toate acestea, tehnologia nu este un microcip și seamănă mai mult cu un tatuaj invizibil. Nu a fost încă lansat, nu ar permite urmărirea oamenilor și informațiile personale nu ar fi introduse într-o bază de date, spune Ana Jaklenec, o persoană de știință implicată în studiu.
În ciuda lipsei de dovezi, în mai, un sondaj YouGov de 1.640 de persoane a sugerat că 28% dintre americani credeau că domnul Gates dorea să folosească vaccinuri pentru a implanta microcipuri la oameni – cifra crescând la 44% în rândul republicanilor.
Zvonuri despre vaccinuri: Revendicări de țesut fetal
Am văzut afirmații că vaccinurile conțin țesutul pulmonar al unui făt avortat. Acest lucru este fals.
„Nu există celule fetale utilizate în niciun proces de producție a vaccinului”, spune dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton.
Un videoclip special care a fost postat pe una dintre cele mai mari pagini de Facebook anti-vaccin se referă la un studiu despre care povestitorul susține că este dovada a ceea ce intră în vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford. Dar interpretarea naratorului este greșită – studiul în cauză a explorat modul în care a reacționat vaccinul atunci când a fost introdus în celulele umane într-un laborator.
Este posibil să se fi produs confuzie deoarece există un pas în procesul de dezvoltare a unui vaccin care folosește celule cultivate într-un laborator, care sunt descendenții celulelor embrionare care altfel ar fi fost distruse. Tehnica a fost dezvoltată în anii 1960 și niciun făt nu a fost avortat în scopul acestei cercetări.
Multe vaccinuri sunt făcute în acest fel, explică dr. David Matthews, de la Universitatea Bristol, adăugând că orice urmă de celule este complet eliminată din vaccin „la standarde excepțional de ridicate”.
Dezvoltatorii vaccinului de la Universitatea Oxford spun că au lucrat cu celule clonate, dar aceste celule „nu sunt ele însele celulele bebelușilor avortați”.
Reclamații privind rata de recuperare
Am văzut argumente împotriva unui vaccin Covid-19 împărtășit pe rețelele de socializare care ne întreabă de ce avem nevoie de unul dacă șansele de a muri de virus sunt atât de mici.
O memă împărtășită de persoanele care se opun vaccinării a ridicat rata de recuperare a bolii la 99,97% și a sugerat că infectarea cu Covid-19 este o opțiune mai sigură decât administrarea unui vaccin.
Pentru început, cifra menționată în meme ca „rata de recuperare” – ceea ce înseamnă că aceștia sunt oameni care au fost infectați cu virusul și au supraviețuit – nu este corectă.
Aproximativ 99,0% dintre persoanele care se infectează cu Covid supraviețuiesc, spune Jason Oke, statistician senior la Universitatea din Oxford.
Deci, aproximativ 100 din 10.000 vor muri – cifre mult mai mari decât trei din 10.000, așa cum sugerează în meme.
Cu toate acestea, dl Oke adaugă că „în toate cazurile, riscurile depind foarte mult de vârstă și nu iau în considerare morbiditatea pe termen scurt și lung de la Covid-19”.
Nu este vorba doar de supraviețuire. Pentru fiecare persoană care moare, există alții care trăiesc prin aceasta, dar care suferă îngrijiri medicale intensive și cei care suferă efecte de sănătate de lungă durată.
Vaccinarea poate contribui la detensionarea unui serviciu de sănătate supraîncărcat cu pacienți cu Covid, făcând posibilă folosirea resurselor limitate ale spitalelor pentru tratarea pacienților cu alte boli.
Concentrându-ne asupra ratei generale a mortalității sau reducând vaccinul la un act individual, pierdem din vedere esența vaccinării, care trebuie văzută ca un efort al societății de a-i proteja pe ceilalți, spune prof. Liam Smeeth de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.