Sari la conținut

Cum afectează antibioticele fertilitatea, atât la bărbați, cât și la femei?

Atunci când ești pregătită de o sarcină trebuie să analizezi toate elementele care ar putea influența în mod negativ fertilitatea. O multitudine de factori pot afecta șansele de a rămâne însărcinată, iar printre acestea se numără vârsta, greutatea corporală, consumul unor substanțe și administrarea de medicamente. Cum afectează antibioticele fertilitatea, în mod specific?

Potrivit WebMD, unele medicamente pot influența negativ șansele de a rămâne însărcinată, iar unele te pot ajuta să rezolvi probleme legate de fertilitate. Antibioticele pot influența ambele situații, în funcție de ceea ce încerci să obții prin administrarea lor. Dacă plănuiești să începi o sarcină curând, cere sfatul medicului în privința administrării de antibiotice înainte de a rămâne însărcinată. Iată cum afectează antibioticele fertilitatea, atât la bărbați, cât și la femei!

Cum pot antibioticele să îmbunătățească fertilitatea?

Infecțiile bacteriene se află printre cele mai comune cauze ce produc infertilitate, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Bolile cu transmitere sexuală, precum chlamydia și gonoreea, pot deteriora uterul, ovarele și trompele uterine la femei. În cazul bărbaților, acestea afectează tuburile prin care se eliberează sperma.

Uneori, aceste infecții nu manifestă simptome, iar fără tratament, bacteriile pot ajunge la uter, ovare și trompele uterine, cauzând boala inflamatorie pelvină. Aceasta poate cauza cicatrici în interiorul trimpelor uterine, prevenind ovulul să fie eliberat și fertilizat. În acest caz, medicii recomandă un tratament cu antibiotice pentru a vindeca infecția bacteriană. Tratarea infecțiilor previne leziunile sistemului reproductiv, îmbunătățind fertilitatea.

Cum pot afecta antibioticele fertilitatea?

Unele antibiotice influențează în mod negativ fertilitatea bărbaților, dacă sunt administrate pentru o perioadă îndelungată de timp. Antibioticele afectează atât calitatea, cât și cantitatea spermei. Acestea pot reduce numărul de spermatozoizi, iar mobilitatea este, de asemenea, alterată.

Cu toate acestea, efectele negative asupra fertilității ar trebui să se oprească după 3 luni de la încheierea tratamentului. Dacă ești îngrijorat de rezultate, îi poți cere medicului să prescrie antibiotice care să nu afecteze fertilitatea.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel