Sari la conținut

Majoritatea dietelor își pierd eficacitatea după un an. Iată de ce!

dietă

Un nou studiu a descoperit că, deși majoritatea dietelor stimulează pierderea în greutate și reduc tensiunea arterială, își pierd efectele dacă sunt practicate pentru o perioadă lungă de timp. După aproximativ un an, beneficiile dietei încep să scadă, iar greutatea corporală începe să revină la valoarea inițială.

Potrivit Healthline, indiferent de dieta aleasă, aceasta oferă rezultate surprinzătoare asupra organismului. Greutatea corporală este redusă, tensiunea arterială revine la normal, iar organismul este mult mai echilibrat. Cu toate acestea, majoritatea dietelor își pierd efectele, în mare măsură, dacă sunt practicate pe o perioadă îndelungată de timp.

Studiul a relevat că, în decurs de 6 luni, dieta oferă rezultate pozitive, precum pierderea în greutate și îmbunătățiri considerabile în privința tensiunii arteriale ridicate. Cu toate acestea, după 12 luni, aceste efecte se diminuează.

Un studiu similar a descoperit că majoritatea persoanelor care urmau o dietă și-au recăpătat jumătate din greutatea inițială în decurs de 2 ani. După 5 ani, 80% din greutatea inițială a fost redobândită.

Aceste cercetări sugerează că persoanele interesate de pierderea în greutate au nevoie de un plan mai complex pentru a menține efectele dorite, întrucât dieta propriu-zisă oferă numai rezultate temporare.

De ce efectele dietelor sunt temporare?

De cele mai multe ori, atunci când cineva începe o dietă, efectele sunt imediate. Pierderea în greutate este ușoară, mai ales dacă pașii dietei sunt respectați cu strictețe. Totuși, în timp ce organismul pierde din kilogramele în plus, metabolismul este încetinit, iar oamenii nu își ajustează obiceiurile la noile condiții.

Cum poți îți poți menține greutatea dorită?

„Atunci când persoanele încep o dietă, le este foarte ușor să respecte mesele și să păstreze în casă numai alimente sănătoase, deoarece sunt foarte motivați. Situația începe să se schimbe, însă, după câteva săptămâni, iar vechile obiceiuri nesănătoase revin. Trebuie să fim atenți la pacienți și să dezvoltăm un plan complex, care schimbă întregul stil de viață. Dieta nu este de ajuns. Aici putem observa o greșeală”, a declarat Despina Hyde-Gandhi, medic nutriționist în cadrul Programului de Menținere a Greutății „Langone”, NYU.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel