Sari la conținut

Mască revoluționară cu senzor anti-COVID. Un român a câștigat premiul MIT cu un prototip de mască de faţă de înaltă tehnologie

Mască revoluționară cu senzor anti-COVID. Un român a câștigat premiul MIT cu un prototip de mască de faţă de înaltă tehnologie

S-a întâmplat la un concurs organizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab. Organizatorii competiției le-a propus inginerilor şi designerilor să vină cu soluţii creative prin care să reimagineze măştile de faţă şi echipamentele de protecţie personală.

O mască de faţă echipată cu un senzor care detectează particule de Covid-19 în mediul înconjurător, concepută de un inginer român, şi-a adjudecat premiul cel mare.

„Masca socială” premiată a lui Ciprian Burzo este o mască minimalistă, transparentă cu un bio-senzor care se conectează la un smartphone. Utilizatorul poate depista printr-o aplicaţie numărul de patogeni din aerul din jur. De asemenea, poate colecta date despre ceilalţi utilizatori din jur şi poate calcula riscul de infectare cu Covid-19.

Masca e încă un prototip în lucru şi a câştigat competiţia organizată de laboratorul MIT ca răspuns la pandemie.

„Conectarea măştii la smartphone-ul nostru va fi o opţiune reală în viitor. Ar trebui să ştim cine e infectat în zona noastră şi să fim informaţi de smartphone despre ce a descoperit bio-senzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opţiunile pe care cu siguranţă le va avea masca viitorului”, a declarat Ciprian Burzo, potrivit RRA.

Ciprian Burzo este un inginer clujean, absolvent al secţiei de Design Industrial şi Inginerie de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Mască de faţă de înaltă tehnologie va costa 30 de dolari

„Pentru a detecta persoane asimptomatice, un biosenzor a fost integrat în partea din faţă, care va detecta particulele din aer şi împreună cu placa de bază şi adaptorul bluetooth vor trimite utilizatorului informaţii pe un dispozitiv mobil.
De asemenea, senzorul de temperatură din partea laterală a măştrii va trimite în timp real temperatura utilizatorului” , detaliază românul. Toţi utilizatorii măştii vor fi anunţaţi pe telefonul mobil cu privire la posibile contaminări.
O hartă integrată în aplicaţie va afişa utilizatorii în timp real pe o rază de 300 de metri. Nanoparticulele pot fi îndepărtate cu uşurinţă printr-o spălare simplă. Costul pe unitate (mască) va fi de aproximativ 30 de dolari, a mai precizat Ciprian Burzo.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel