Din cuprinsul articolului
La cei 96 de ani, academicianul și fitoterapeutul român Ovidiu Bojor a descoperit secretul longevităţii.
Bojor este de părere că longevitatea este dată de înțelegerea faptului că este necesară o disciplină a muncii, a meselor și a somnului. Academicianul a prezentat secretul longevității sale, pe care l-a numit „Regula celor trei opturi”.
„Am primit de la parinții mei o educatie destul de severă, care și-a lăsat amprenta. Ore cat mai precise pentru trezire, pentru mâncat și pentru somn. Studiul mi-a dovedit însă că disciplina muncii, a meselor și a somnului e favorabilă longevității.
Eu am instituit regula celor trei opturi: 8 ore de somn, 8 ore de munca și 8 ore de odihnă activă. O respect. Cand simt că am obosit, mă întind în pat, aplic câteva tehnici din yoga și adorm atât de profund că pot suna și telefoanele, nu le aud.
După jumătate de oră, sunt iar proaspăt și mai pot lucra inca 4- 5 ore. Seara, nici nu-mi pun ceasul să sune. Ceasul meu interior funcționează așa de bine, că e suficient să-mi propun o oră de trezire și mă trezesc la timp”, a explicat cunoscutul fitoterapeut.
Secretul longevității. Ovidiu Bojor: Niciodată să nu faceţi din excepţii reguli de viaţă
Ovidiu Bojor şi-a dedicat întrega viaţă studiului plantelor şi le-a aflat secretele pe care le împărtăşeşte tuturor. Mai mult decât atât, reputatul om de ştiinţă are un program de viaţă care nu dă greş, dacă este urmat cu stricteţe şi devine un stil de a trăi.
„Dacă urmăm mersul Soarelui ştim că ziua are 24 de ore, aşa le-am împărţit convenţial şi atunci m-am gândit, hai să împărţim cât mai bine cele 24 de ore. Şi de aici a venit regula mea de viaţă, pe care am răspândit-o şi altora. Regula de 8 ore.
- 8 ore de activitate productivă, fără celulare şi aşa mai departe.
- 8 ore de odihnă activă.
- 8 ore de relaxare, de somn, pentru refacerea celulei nervoase.
Cel mai important este al doilea 8. Ce înseamnă odihnă activă? Odihna activă este partea cea mai frumoasă a vieţii. După ce ne-am am câştigat în primele 8 ore existenţa, aşa e normal, începe viaţa adevărată, viaţa de familie, ne alegem ce vrem mai mult, dans, muzică, pictură, sport, care ne umple şi ne satisface. Este adevărata plăcere şi sens, în fond, al vieţii, de aceea prin al doilea 8 ne putem înălţa şi fizic şi spiritual prin antrenamente continue.
Iar al treilea 8 este refacerea neuronilor, care la fel, este foarte important. Dar la al doilea 8 se greşeste foarte mult. De foarte multe ori, mi s-a întâmplat şi mie, nu pot îndeplini viguros cele trei opturi. Dar niciodată să nu faceţi din excepţii reguli de viaţă, cum fac majoritatea oamenilor”, este de părere academicianul Ovidiu Bojor.