Din cuprinsul articolului
Vaccinurile Covid: cât de sigure sunt cu adevărat? În curând ar putea exista mai multe vaccinuri eficiente disponibile pentru combaterea Covid-19.
Dar, în timp ce mulți oameni doresc o injecție cât mai curând posibil, alții sunt îngrijorați de introducerea în corpul lor a ceva necunoscut.
De unde știm că un vaccin este sigur?
Aceasta este prima și cea mai importantă întrebare pe care oamenii de știință o pun atunci când încep să proiecteze și să testeze un nou vaccin sau tratament.
Probele de siguranță încep în laborator, cu teste și cercetări pe celule și animale, înainte de a trece la studii la om.
Principiul este să înceapă cu ceva mic și să treacă apoi la următoarea etapă de testare numai dacă nu există probleme de siguranță deosebite.
Ce rol au încercările?
Atâta timp cât datele de siguranță din laboratoare sunt bune, oamenii de știință pot verifica dacă și vaccinul sau tratamentul sunt eficiente.
Aceasta implică teste pe un număr mare de voluntari.
La jumătate li se administrează vaccinul, iar cealaltă jumătate are efect placebo. Cercetătorilor și participanților la studiu nu li se spune care este grupul din care fac parte, până după analizarea rezultatelor, pentru a evita erorile.
Toate lucrările și constatările sunt verificate independent.
Studiile cu vaccin Covid s-au întâmplat cu o viteză vertiginoasă, dar nu au omis niciunul dintre acești pași.
Studiul vaccinului Oxford / AstraZeneca Covid a fost suspendat în mod voluntar într-o etapă pentru a investiga de ce un participant – din multe mii – a murit. A repornit odată ce a fost clar că nu are legătură cu vaccinul.
Cine aprobă vaccinurile sau tratamentele?
Aprobarea va fi acordată numai pentru un vaccin dacă autoritatea de reglementare guvernamentală (Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale sau MHRA) consideră că sunt îndeplinite atât condițiile de siguranță, cât și de eficență.
După aprobare, verificările continuă pentru a se asigura că nu există alte efecte secundare sau riscuri pe termen lung.
Ce conțin vaccinurile Covid?
Există o mulțime de vaccinuri Covid diferite în curs de dezvoltare.
Unele conțin însăși virusul pandemic într-o formă slăbită.
Vaccinul Oxford AstraZeneca folosește un virus inofensiv modificat pentru a semăna mult mai mult cu Sars-CoV-2 – virusul care provoacă Covid-19.
Vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna utilizează fragmente de cod genetic pentru a provoca un răspuns imun și sunt numite vaccinuri ARNm.
Un vaccin mă va îmbolnăvi?
Nu există dovezi că oricare dintre aceste ingrediente provoacă daune atunci când este utilizat în cantități atât de mici.
Vaccinurile nu vă dau o boală. În schimb, ei învață sistemul imunitar al corpului să recunoască și să combată infecția împotriva căreia au fost proiectate.
Unele persoane suferă de simptome ușoare, cum ar fi durerile musculare sau au o anumită temperatură, după ce au fost vaccinate.
Aceasta nu este boala în sine, ci răspunsul organismului la vaccin.