Din cuprinsul articolului
Zece pacienți au decedat într-un incendiu izbucnit în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț. Alte șapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul care s-a aruncat în flăcări care să salveze pacienții, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Neamț.
Ministrul sănătății a precizat că opt dintre victimele decedate sunt din salonul unde a izbucnit incendiul, iar două din salonul alăturat.
Spitalul Județean Piatra Neamț fusese reamenajat
Secția ATI este pentru pacienți COVID, iar un scurtcircuit ar părea să fie cauza incendiului, a spus ministrul sănătății.
Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.
Potrivit unor martori oculari, s-ar fi produs mai întâi o explozie. Fiind saloane ATI, există surse de oxigen. Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, șefa UPU.
„Din păcate, nu pot să vă spun care a fost sursa incendiului. Așteptăm raportul oficial al ISU. Doar secția ATI a fost avariată, medicul de gardă are arsuri pe 40% suprafață de corp. Din punctul meu de vedere, s-au respectat toate normele, dar nu trebuie să ne hazardăm în declarații și reacții. Există cu siguranță un responsabil de incendii, el e deja la fața locului. Trebuie să înțelegem și specificul secției unde s-a întâmplat incendiul, acolo pacienții sunt imobilizați. Un pacient era intubat. Ceilalți pacienți vor fi transferați la Iași, doar un salon de la etajul 2 a suferit. Nu pot să spun dacă incendiul a avut loc de la o candelă sau oricare altă ipoteză”, a declarat managerul pentru digi 24.
Cei decedați erau bolnavi de coronavirus și erau intubați la terapie intensivă. În secție se aflau în total 16 pacienți.
Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.
Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților.