Chiar şi alimentele care nu conţin grăsimi şi zahăr ne pot face rău, potrivit specialiştilor de la agenţia Enviromental Working Group (EWG) care au întocmit o listă cu alimente care ne pot afecta serios sănătatea.
Deşi, fructele şi legumele sunt considerate printre cele mai sănătoase alimente, EWG oferă o nouă perspectivă asupra acestor alimente. „Duzina murdară”, care face parte din Ghidul anual al cumpărătorului pentru pesticidele din produse, realizat de EWG, este o listă selectată dintr-un număr de 48 de alimente populare.
Chiar şi după spălare, 67 la sută din mostrele de produse au conţinut reziduuri de pesticide, potrivit informaţiilor analizate de EWG.
Pesticidele au legătură cu numeroase riscuri de sănătate, în special cu problemele de dezvoltare care apar la copii. De asemenea, pot tulbura sistemul hormonal al organismului, potrivit Agenţiei americane de protecţie a mediului.
Iată care sunt fructele şi legumele care conţin cele mai multe pesticide:
- Merele: În topul listei din acest an se află mărul, care a avut rezultate pozitive pentru cel puţin un reziduu de pesticide în 99 la sută din teste.
- Căpşunile: Al doilea cel mai contaminat fruct din listă.
- Strugurii: Un singur ciorchine a ieşit pozitiv în cazul a 15 pesticide.
- Ţelina: Mostrele de ţelină au avut rezultate pozitive pentru 13 pesticide diferite.
- Piersicile
- Spanacul: A doua cea mai contaminată legumă din listă.
- Ardeiul gras: Asemenea strugurilor, un singur ardei gras roşu a avut rezultate pozitive la 15 pesticide.
- Nectarinele: Toate mostrele de nectarine de import testate de EWG în privinţa pesticidelor au avut rezultate pozitive.
- Castravetele
- Cartofii
- Roşiile cherry: Au înregistrat rezultate pozitive la testele pentru 13 pesticide diferite.
- Ardeiul iute
Totuşi, potrivit aceleiaşi agenţii EWG, „beneficiile de sănătate ale unei diete bogate în fructe şi legume depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul ajută la reducerea expunerii la pesticide (, dar consumul de produse crescute tradiţional este mult mai bun decât să nu mâncăm deloc fructe şi legume.”