Din cuprinsul articolului
7 semne ale unui șantajist emoțional. Cum să eviți manipularea.
Fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, a fost manipulat în a face ceva/spune/gândi ceva ce nu-și dorea. Este greu să eviți manipularea, când nu recunoști caracteristicile persoanei care manipulează. Deosebit de vulnerabili sunt persoanele care manifesta o înțelegere exagerată față de anumite persoane, admițând astfel, din start, că într-o anumita situație ar putea accepta, conștient sau inconștient, manipularea sub forma santajului emotional.
Manipularea este procesul prin care se încearcă schimbarea celeilalte persoane la toate nivelele, cel al emoţiilor, al credinţelor sau al comportamentelor prin intermediul unor tactici bine studiate, abuzive, ascunse şi total ne-ecologice. Scopul șantajistului emoțional este controlarea acelei persoane, influenţarea liberului ei arbitru şi exploatarea vulnerabilităţilor ei, pentru obţinerea de beneficii personale.
Sunt cateva fapte deosebit de importante pe care trebuie să le ai în vedere, dacă vrei să eviți santajul emotional.
7 semne ale unui șantajist emoțional
- Dispune de o adevărată artă de a te face să te simți vinovată de greșelile lui. Un șantajist emoțional este un maestru în plasarea vinei. Va găsi nenumărate modalități de a învinui pe toți și pe oricine pentru greșelile lui. Dacă nu a venit la întâlnire este pentru că nu i-ai dat o anumită oră. Dacă afară plouă, e pentru că tu nu ești bine-dispusă. Indiferent despre ce este vorba, este vina ta. Prin urmare, vei ajunge să-ți ceri scuze mereu pentru ceea ce a făcut el, crezând că e vina ta.
- El este mereu victima. Așa cum am spus și mai devreme, dacă indiferent de situație, el este victima circumstanțelor sau oamenilor acest lucru se întâmplă pentru că nu vrea să își asume nici o responsabilitate.
- Una spune, alta face. Știe cum să te „vrăjească” cu cuvinte care-ți fac plăcere. Îți va promite „marea cu sarea”. Te va flata în așa fel încât să îți sporească încrederea în el, iar apoi nu își va respecta nici o promisiune. De ce? Tocmai pentru că ăsta a fost planul de la bun început.
- Minte în legătură cu lucruri neimportante. Înflorește unele situații atât de mult, încât și cele mai mici detalii sunt de fapt minciuni. De fapt, șantajistul emoțional este incapabil să spună adevărul, chiar dacă minciuna nu este necesară.
- Știe să atragă atenția asupra lui. Dacă te aude că povestești despre ceva dureros din viața ta, atunci va veni cu o poveste și mai incredibilă, și mai emoționantă pentru a primi toată atenția. Știe foarte bine că simpatia este un instrument puternic. Prin urmare, va folosi orice oportunitate pentru a atrage cât mai multă simpatie.
- Îți dă impresia că negociezi cu el. Este, de fapt, o tactică foarte populară printre manipulatori. Îți va adresa o întrebare într-o manieră care te va face să crezi că ați ajuns la un compromis, când, de fapt ai fost de acord cu cerințele lui.
- Este expert în a arăta încredere FALSĂ. Santajistul emoțional are nevoie de încrederea ta pentru a te fraieri. Cea mai bună modalitate este să îți arate cât de multă încredere are în tine. Nu se va da în lături de la nimic pntru a-ți arăta că ești în topul personal al persoanelor preferate. Instinctul uman te face să te simți vinovat atunci când cineva îți arată că are încredere în tine și tu nu îi răspunzi.
Trebuie să mai știi că șantajistul emoțional este extrem de periculos. Tocmai de aceea, este extrem de greu să îl identifici. Dacă ești atent și îți cunoști valoarea ca om, atunci nu vei lăsa pe nimeni să profite de tine, și nu vei deveni o victimă.