Din cuprinsul articolului
Alimentația lipsită de carne a atras atenția multor persoane, dar și a cercetătorilor. Adepții dietei vegane se confruntă cu mai puține probleme de sănătate și, de asemenea, au o speranță de viață crescută.metab
O publicație News Medical Life Sciences vine în ajutorul persoanelor curioase despre beneficiile dietei vegane. Cu toate că sunt o multitudine de motive pentru care veganii adoptă acest stil de viață, preucm protejarea animalelor, studiile arată că există și îmbunătățiri din punct de vedere al sănătății. Ei se confruntă cu mai puține probleme de greutate, au un colesterol scăzut și o tensiune arterială redusă. Beneficiile pot extinde și speranța de viață. Iată avantajele dietei vegane!
- Beneficii în funcțiile cognitive. Cu toate că este o particularitate mai puțin studiată științitic, unele cercetări prezintă semne de îmbunătățire în unele afecțiuni. Dieta vegană poate ameliora migrenele, scleroza multiplă, fibromialgia și poliartrita reumatoidă. De asemenea, unele studii arată beneficiile unor nutrienți specifici asupra funcției cognitive și a sănătății psihice, întrucât consumul de fitochimicale este ridicat. Cu toate acestea, trebuie precizat și aspectul unor efecte adverse ale dietei vegane. Aportul redus de vitamina B-12, care este comun printre vegani, este asociat cu efecte dăunătoare asupra sistemelor neurologice și a sănătății psihice. Această lipsă este asociată cu atacul cerebral, Parkinson și Alzheimer.
- Beneficiile asupra metabolismului. Unele cercetări au arătat că dietele vegane pot îmbunătăți metabolismul, în special pentru persoanele care suferă de obezitate și diabet de tip 2. Cu toate că nu există destule date pentru a confirma acest aspect, specialiștii consideră că îmbunătățirile se datorează schimbărilor dn microbiomul intestinal.
- Beneficii cardiovasculare. Șansele mici de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare sunt asociate cu o dietă bogată în legume, fructe, nuci si uleiuri vegetale. Acest lucru se datorează, în mare parte, aportului ridicat de crudități ce conțin o cantitate considerabilă de nutrienți esențiali, fibre și antioxidanți.