Un libido scăzut se referă la lipsa dorinţei sexuale şi a interesului de a întreţine relaţii sexuale. Cu toate că libidoul scăzut este comun ambelor sexe, în cazul femeilor se întâmplă mai des. Simptomele şi semnele unui libido scăzut includ reducerea dorinţei sexuale, lipsa gândurilor şi fanteziilor erotice şi neiniţierea unui act sexual. Lipsa apetitului pentru sex poate dura zile, săptămâni şi chiar luni.
Dorinţa sexuală diferă de la persoană la persoană şi depinde de o mulţime de factori. Iată care sunt unii dintre factorii care scad libidoul:
1. Alcoolul: deşi alcoolul reduce iniţial inhibiţiile şi te predispune să cedezi instinctelor sexuale, în timp reduce excitaţia şi îngreunează atingerea orgasmului.
2. Pâinea albă: la fel ca majoritatea carbohidraţilor, pâinea albă scade apetitul sexual din cauză că eliberează zahărul foarte repede. Iar excesul de zahăr se traduce prin lipsă de energie, iar sexul fără energie nu se prea poate face. Mai mult, zahărul scade nivelul de testosteron la bărbaţi şi reduce viteza de circulaţie a sângelui.
3. Deficitul de fier: nu este deloc bun dacă vă doriţi un apetit sexual sănătos. O astfel de carenţă duce la scăderea vitezei circulaţiei sangvine şi la apariţia stărilor de moleşeală. Pentru a vă regla nivelul de fier din organism nu trebuie decât să consumaţi nişte carne roşie, fasole, nuci sau stridii.
4. Apa tonică: chinina, ingredinetul principal al acestei băuturi, scade nivelul testosteronului şi chiar afectează calitatea spermei.
5. Pierderea rapidă în greutate: dă peste cap hormonii şi afectează serios apetitul sexual. Dacă o persoană pierde mai mult de 10% din greutate într-o perioadă scurtă de timp, corpul intră în alertă pentru că îşi dă seama că persoana respectivă se înfometează, iar pentru el, lipsa de substanţe nutritive înseamnă că nu e un moment prea prielnic pentru conceput copii.