Sari la conținut

Dr. Sunali Sharma, dietetician și nutriționist: 6 alimente care pot cauza depresie și simptome conexe!

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia la tinerețe.

Alimentele ne afectează fizic și psihic deopotrivă; de fapt, anumite alimente au capacitatea de a ne stimula energia și de a ne pompa stările de spirit și de a ne face să ne simțim fericiți. La fel, există alimente care ne pot pune complet într-o stare de depresie și oboseală. Care este lista alimentelor rele?

Se știe că alimentele sunt cele mai bune medicamente; asigură un transfer de nutrienți esențiali în organism și îl menține sănătos și îi asigură funcționarea continuă.

Dar știați că alimentele fac mult mai mult decât să ne hrănească corpul? Ne afectează fizic și psihic. Evitarea acestor alimente este cel mai bun mod de a nu ne simți slăbiți. Trebuie să evităm consumul în exces al alimentelor care duc la simptome precum depresia.

Potrivit dr. Sunali Sharma, dietetician și nutriționist, Amandeep Hospitals, „Alegerile alimentare simple vă pot schimba viața și vă pot afecta sănătatea. Conform unor cercetări există alimente care pot provoca depresie sau anxietate, în special la persoanele care suferă deja de depresie. Trebuie evitat să consumăm prea mult zahăr, alcool, ulei hidrogenat etc. ”

Lista alimentelor cu impact negativ asupra sănătății

  1. Alimente bogate în sodiu

Alimentele bogate în sodiu se pot dovedi a fi supărătoare pentru sănătatea mintală. Prezența excesului de sodiu în aceste alimente vă poate perturba sistemul neurologic contribuind la depresie și poate afecta chiar sistemul imunitar cauzând oboseală. În plus, consumul de sare în exces duce la balonare și retenție de apă, ceea ce duce automat la iritabilitate. Dacă nu doriți să vă simțiți deprimat sau iritat, ar trebui să reduceți consumul de alimente congelate, diverse sosuri, cereale, produse de patiserie etc.

  1. Alcoolul

Alcoolul a fost întotdeauna inclus în categoria produselor periculoase. A fost asociat cu multe probleme grave de sănătate și se știe că este un deprimant al sistemului nervos central. Sistemul nervos central este responsabil pentru preluarea informațiilor prin simțuri, controlul funcției motorii și diverse alte sarcini, care sunt încetinite de consumul excesiv de alcool, crescând în continuare simptomele asociate cu depresia.

Conform dr. Sunali, „Alcoolul creează un grup în interiorul sistemului nervos central, responsabil pentru fluxul emoțiilor. Astfel, în cuvinte simple, putem spune că alcoolul este un deprimant.”

  1. Cofeina

Consumul excesiv de cofeină poate inversa complet avantajele consumului de cafea. Poate duce la perturbarea tiparelor de somn, iritabilitate, agitație și anxietate, toate acestea putând perturba starea de spirit și te pot pune în depresie. Multe studii au asociat, de asemenea, consumul de băuturi energizante cu diverse pericole pentru sănătate, având în vedere că au un conținut ridicat de cofeină.

  1. Mâncarea procesată

Alimentele procesate nu sunt bune pentru talie; din păcate, ele nu fac nici un bine nici sănătății mintale. Consumul de carbohidrați rafinați sau prelucrați, cum ar fi pâinea albă, mâncărurile prăjite sau orice fel de mâncare grea, poate crește cu ușurință nivelul zahărului din sânge, ceea ce vă poate oferi un impuls energetic inițial, dar vă va lăsa în cele din urmă obosit, iritat și trist.

  1. Zahărul rafinat

Orice formă de zahăr rafinat sau artificial poate duce la depresie, deoarece aportul ridicat de zahăr poate crește nivelul inflamației în corp și creier provocând unele dintre simptomele depresiei. Mai mult, aceste dulciuri pot crește nivelul zahărului din sânge, rezultând un somn tulburat, care vă poate deteriora complet starea de spirit, făcându-vă iritat, plictisitor și trist.

Potrivit dr. Sunali, „Aportul excesiv de zahăr îți face creierul să lucreze la un nivel sub-optim care crește riscul de depresie și boli mintale”.

  1. Uleiurile

Ai citit bine. Anumite uleiuri hidrogenate sau uleiuri vegetale precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia, uleiul de canola, pot conține grăsimi trans care ar putea deveni o cauză a depresiei, deoarece acestea provoacă inflamații, provocând în continuare schimbări de dispoziție excesive. De asemenea, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS ONE, consumul arterei care înfundă grăsimile trans poate crește cu ușurință riscul de depresie cu până la 48%.

Nu vă cerem să renunțați complet la lista alimentelor mai sus menționate, ci să le reduceți semnificativ aportul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel