Din cuprinsul articolului
Vitamine pentru creier. A avea o dietă echilibrată, bogată în vitamine, este un aspect esențial pentru a ne menține corpul sănătos și echilibrat, iar una dintre vitaminele-cheie pe care nu trebuie să uităm să o includem în acest proces este vitamina E.
Vitamina E este un compus antioxidant liposolubil care ajută corpul să neutralizeze efectele care apar datorită oxidării grăsimilor. Diverse studii medicale actuale au semnalat importanța pe care această vitamină o are pentru stoparea producerii radicalilor liberi, o metodă cheie pentru prevenirea dezvoltării bolilor cronice și a îmbătrânirii. De asemenea, vitamina E este un element vital pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Acest puternic antioxidant, vitamina E, mai este folosită și pentru prevenirea dezechilibrelor mentale degenerative precum demența și boala Alzheimer.
Vitamine pentru creier. Semințe bogate în vitamina E
Diferite alimente care conțin vitamina E și care sunt indispensabile pentru menținerea sănătății sunt foarte ușor de procurat. Nu este necesar să gătim preparate complicate pentru a obține beneficiile vitaminei E. De exemplu, doar o porție de migdale (aproximativ 30 grame) conține 7,4 miligrame de vitamina E. Se poate obține de asemenea vitamina E din uleiul și laptele de migdale. Pe de altă parte, alunele de pădure pot fi aperitivul perfect după o zi lungă de muncă, iar doar 28 de grame de alune de pădure conțin aproximativ 20% din cantitatea zilnică necesară de vitamina E.
Delicioasele semințe de pin, care pot fi adăugate la diverse salate sau paste sunt o altă sursă bună de vitamina E și conțin aproximativ 2,6 mg din această vitamină (la 20 mg).
Putem include aici și alte semințe crude precum cele de floarea soarelui, de dovleac și de susan, care sunt surse bune de vitamina E. De fapt, doar un sfert de cană de semințe de floarea soarelui ne oferă aproximativ 90,5% din totalul zilnic recomandat de vitamina E, aceste semințe fiind unul dintre cele mai recomandate alimente.
Legume care conțin vitamina E
Salata denumită swiss chard sau red chard este una dintre cele mai sănătoase legume. Pe lângă faptul că este bogată în vitamina E, salata chard conține de asemenea și vitaminele K, A și C. La fel precum salata chard, și frunzele tinere de muștar sunt foarte bogate în nutrienți și oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Aceste două alimente sunt surse foarte bune atât de vitamina E, cât și de vitamina K, vitamina A, acid folic și vitamina C.
Binecunoscutul spanac este una dintre cele mai bune surse naturale de calciu și de folați, dar este totodată și foarte bogat în vitamina E. O recomandare: includeți frunze proaspete de spanac în salate de crudități, adăugați-le la smothi-uri sănătoase de legume sau experimentați adăugând spanac proaspăt în sandviciuri, făcându-le astfel extraordinar de sănătoase.
Vitamine pentru creier. Grăsimi naturale
În ceea ce privește grăsimile naturale, uleiurile presate la rece (de măsline, floarea soarelui, porumb, struguri, germeni de grâu, migdale, susan, etc.), toate sunt surse foarte bune de vitamina E. Dintre acestea, cel mai bun ulei (având conținutul cel mai ridicat de vitamina E) este cel din germeni de grâu. De fapt, o lingură din acest ulei conține 100% din necesarul zilnic de vitamina E. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este o altă opțiune excelentă, deoarece oferă 5 mg de vitamina E. Aceste uleiuri este cel mai bine să fie adăugate la diverse salate de crudități și este contraindicată procesarea lor termică, deoarece astfel își pierd din proprietățile benefice.