Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, a vorbit, de-a lungul vremii despre alimentația echilibrată și cumpătată ca singură metodă funcțională pe termen lung de a slăbi și a ne menține fără kilograme în plus.
Mihaela Bilic a declarat într-un interviu pentru CSID că un adult trebuie să se gândească la alimentație ca și cum ar fi primit încă din copilărie un buget alimentar pentru fiecare an de viață. Iar bugetul se restrânge din ce în ce mai mult, pe măsură ce înaintăm în vârstă. De aceea, porțiile se reduc, de la an la an, pentru a reuși să nu ne îngrășăm. Iar nutriționistul avertizează: odată ce ai început să mănânci mai puțin, trebuie să știi că acest lucru rămâne pe viață. Dacă la un moment dat mărești iarăși cantitatea de alimente a zilei, să fii sigur că te vei îngrășa.
Cum facem cum slalomul printre alimente? Pentru că pentru iubitorii de dulce, viața fără zahăr este chinuitoare. Mihaela Bilic este fermă. Iată ce a scris pe pagina domniei sale de Facebook.
Zahărul, indiferent de tipul lui, este la fel, conţine numai calorii goale, iar corpul nostru nu are nevoie de el, spune medicul nutriţionist.
Astfel, nicio variantă nu este mai sănătoasă, fie că e zahăr alb, brun sau melasă. Singurul lucru pe care putem sa-l facem, ca să ne ajutăm, este să tratăm zahărul ca pe un codiment, spre exemplu, ca pe sare, ne recomandă medicul.
Deși o să vi se pară ciudat, aș vrea să fac următoarea recomandare: Renunțați să căutați un zahăr „mai sănătos” decât altul, zahărul e tot zahăr, indiferent de culoarea lui!
Există o diversitate foarte mare de agenți de îndulcire, însă niciunul nu are calități nutritive superioare care să îl recomande în defavoarea celorlalți. Zahărul este un produs adresat exclusiv plăcerii, deci nu încercați să vă justificați consumul de zahăr spunând că organismul are nevoie de el, pentru că nu e adevărat.
Zahărul, indiferent de culoare, conține 4 calorii/gram și atât! Sunt așa-numitele calorii GOALE, adică energie pura, fără alți nutrienți (proteine, vitamine, minerale, acizi grasi etc). În zahăr avem doar sucroză, un dizaharid format dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză.
Din punct de vedere nutritiv, diferențele dintre agenții de îndulcire sunt nerelevante: melasa conține urme de calciu, magneziu si fier, zahărul brun urme de calciu și potasiu, iar zahărul brut, impurități din trestia de zahăr. Prezența acestor minerale, în cantități infime, nu îmbunătățește calitățile nutritive ale respectivului produs.
Singurele diferențe dintre diferitele tipuri de zahăr constau în puterea lor de îndulcire și în viteza cu care se absorb în sânge, dar numărul de calorii pe care îl conțin este același.
Consumaţi zahărul ca pe condiment, cum e sarea
1 lingurita zahar DE ORICE FEL = 4-5 grame = 16-20 calorii
Indiferent ce forma de zahar alegeti pentru indulcit, faceti-o strict pe criterii de gust si placere, pentru ca aportul nutritiv este identic si consta doar in calorii goale.
Si nu uitati, pana nu demult zaharul era considerat un produs de lux care se vindea scump si se cumpara in pungute mici, ca orice condiment de pret. Poate ca n-ar fi rau sa-i redam zaharului statutul de condiment, nu de aliment la masa noastra. Folositi-l ca pe sare si veti beneficia doar de calitatile lui, chiar poate face viata un pic mai dulce, a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.