De la izbucnirea pandemiei, multe aspecte ale bolii nou apărute în 2020 au fost discutate în mass-media și comentate de cetățenii simpli. S-a conturat, în paralel, și o adevărată teorie a conspirației.
De la existența virusului până la de ce nu se fac autopsii. De aceea, o somitate a Medicinei românești a acceptat să detalieze la postul Antena3 care este adevărata cauză pentru care s-au efectuat atât de puține autopsii.
Prof. Dr. Sabina Zurac, directorul medical al Spitalului Colentina, a oferit în exclusivitate pentru Antena 3 un interviu lui Mihai Gâdea, în care vorbește despre evoluția cazurilor de coronavirus în spitale și ce se întâmplă de fapt după ce un om moare cu COVID-19.
”Până acum am făcut patru autopsii. Să vă precizez cadrul legislativ în care se pot face autopsii. În situațiile în care diagnosticul este clar, există testare realtime de PCR care confirmă și reconfirmă infecția cu COVID, tabloul clinic este tipic de COVID, autopsia nu mai e necesară. Cuvintele din ordinul de ministru 570/2020 sunt foarte clare, autopsia nu mai e necesară. Motivele prin care legiuitorul explică această afirmație se referă la riscul pe care îl are personalul medical care urmează să facă autopsia, de contaminare. Trebuie să știți că din toate lichidele biologice pe care le avem în corp, lichidul de la nivel bronhioalveolar are risc de contagiozitate de 90%.”, a continuat directorul medical al Spitalului Colentina.
Puteți urmări întreg interviul acordat de prof. dr. Sabina Zurac AICI.