Din cuprinsul articolului
Echilibrarea hormonală este un lucru esențial pentru femeile trecute de 40 de ani. Supravegherea medicală este foarte recomandată, iar tratamentul personalizat.
Echilibrare hormonală
După 40 de ani, ne îngrășăm mai ușor, slăbim mai greu sau deloc, iar sedentarismul ne încetinește metabolismul dramatic.
Este vârsta când organismul începe pregătirea pentru menopauză. Iar la menopauză pierdem estrogenul, hormonul feminității și acesta poate fi suplinit fie prin substituție hormonală, fie prin alimente și remedii naturale.
Care sunt alimentele estrogenice:
Soia
Icre
Unt
Miere
Ciocolată
Alge
Avocado
Dovleac
Varză
Broccoli
Spanac
Sfeclă roșie
Orez brun
Ovăz
Grâu
Fasole
Linte
Mazăre
Năut
Cartofi
Roșii
Rubarbă
Ardei
Castraveți
Țelină
Morcovi
Semințe de floarea-soarelui
Susan
Semințe de dovleac
Fenicul
Anason
Gălbenuș de ou
Prune
Papaya
Curmale
Pepene galben
Pepene verde
Piersici
Struguri
Echilibrare hormonală. Potrivit medicului Munire Ibram, analizele hormonale salivare nu doar că dozează bine hormonii, dar ne dau raportul molecular corect între estrogen și progesteron, iar acesta, în perioada de ovulație a femeii, trebuie să fie de o moleculă de estrogen la 200 de molecule de progesteron.
Există și produse din plante cu hormoni naturali, care conțin extracte de zmeur, năpraznic, verbină, chiar și ovule din plante destinate atrofiei vaginale, calmării sindromului premenstrual și îmbunătățirii stării femeii la vârsta menopauzei, care se găsesc la magazinele naturiste.
Există două categorii de plante care îmbunătățesc balanța hormonală a femeii: plantele care ameliorează patologia aparatului genital feminin și plantele hormonale.
Din prima categorie sunt:
Crețișoara
Traista ciobanului
Coada șoricelului
Lipicioasa
Din a doua categorie sunt:
Vitexul (progesteronic)
Lemnul dulce
Anasonul
Chimenul (plante estrogenice)
Tratamentul cu plante nu are efecte adverse, însă în tratamentul hormonal trebuie să se ia în calcul și echilibrul emoțional, potrivit medicului Munire Ibran.