Din cuprinsul articolului
Reintroducerea stării de urgență de la 15 iulie? Recordul de cazuri noi de COVD-19 diagnosticate ieri, a determinat autoritățile să dezbată reintroducerea stării de urgență de la 15 iulie.
„Cred că ar fi o catastrofă. Marți asta era tema principală în Parlament. Tema era 15 iulie reintroducerea stării de urgenţă. Ceea ce este grav e că o o să rămânem în starea de alertă până la alegerile generale”, a declarat Victor Ponta la RomâniaTV.
Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că este posibil ca unele zone sau localități să fie izolate, dacă numărul cazurilor de coronavirus va crește semnificativ.
Întrebat la câte cazuri s-ar pune problema întoarcerii la starea de urgență, Raed Arafat a refuzat să ofere un număr concret.
“E greu de spus la câte cazuri se pune problema întoarcerii la starea de urgență. Trebuie înțeles, nu recomandă Arafat, ci un grup tehnico-științific, în care sunt mai mulți colegi. Urmărim mai multe aspecte, nu doar numărul”, a mai spus medicul, la Digi24.
555 de cazuri noi într-o singură zi
Miercuri, 8 iulie 2020, România a raportat 555 de cazuri noi de infectați cu noul coronavirus, adică cel mai mare număr zilnic de când a început epidemia.
În contextul creșterii susținute a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra necesității respectării cu strictețe a măsurilor de protecție sanitară: purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor.
Rata de conformare față de măsurile de protecție sanitară reprezintă elementul central în gestionarea eficientă a crizei sanitare și în limitarea răspândirii virusului.
”Încurajăm la conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, la îndemnarea în mod respectuos a terțelor persoane să respecte măsurile de protecție, precum și la semnalarea către autorități a cazurilor în care acestea sunt încălcate.
Dezavuăm actele de politizare a crizei sanitare, fie de negare a pericolului infectării sau de minimalizare a riscurilor generate de COVID-19, fie de contestare recurentă a măsurilor luate de autorități pentru gestionarea crizei, bazate pe evaluarea experților în sănătate publică, întrucât astfel de acte determină comportamente și atitudini contrare imperativului sanitar și social al acestui moment,” a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.