Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică şi se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn. Se caracterizează printr-un exces de ţesut adipos.
În ţara noastră incidenţa obezităţii este de aproximativ 17 % în mediul rural şi circa 20 % în mediul urban, fiind mai frecventă la femei; la copii variaza intre 5 – 10 %.
Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, mişcarea previne acumularea în exces a kilogramelor. Nu este nevoie să mergeţi la sală, însă pentru a face mişcare deoarece oamenii de ştiinţă au descoperit că grădinăritul este la fel de eficient. În plus, cultivatul propriilor legume vă asigură o hrană sănătoasă.
Cercetătorii de la Universitatea Utah au studiat un grup de 198 de grădinari al căror IMC l-au comparat cu al vecinilor lor pentru a descoperi ce efect are grădinăritul asupra siluetei.
Concluzia: femeile care se ocupau cu cultivarea plantelor aveau un IMC mai mic cu 1,84 decât vecinele lor. În cazul bărbaţilor grădinari, IMC ul era cu 2,36 mai scăzut.
De asemenea, s-a descoperit că femeile care se ocupă cu grădinăritul au un risc de obezitate cu 46% mai scăzut, iar bărbaţii cu 62%.