Sari la conținut

Vremea caldă, colacul de salvare? Ce spun experții despre dispariția COVID-19 la venirea verii

Din cuprinsul articolului

Dispariția COVID-19 la venirea verii. Familia coronavirusurilor, așa cum este și SARS-CoV-2, cel care produce COVID-19, sunt sezoniere, adică circulă, cu precădere, în lunile de iarnă. Jurnalisții BBC au făcut o analiză a mai multor studii despre coronavirusuri și despre manifestările SARS-CoV-2 ca să afle dacă vom scăpa de pandemie odată cu încălzirea vremii. 

Analizând un eșantion de 2.000 de persoane, cercetătorii de la University College London (UCL) și de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au observat vârfuri ale cazurilor de coronavirus în timpul iernii, cam în aceeași perioadă cu sezonul gripei. Vara au fost înregistrate foarte puține cazuri.

Unul dintre autorii studiului, Ellen Fragaszy, la UCL, a spus că, prin urmare, este „posibil să vedem o relaxare în ceea ce privește numărul de cazuri la vară”. Însă nu există garanții că așa se va comporta noul coronavirus.

Iar numărul mare de cazuri și răspândirea lor în întreaga lume sugerează că nu ar trebui să privim vara ca pe o salvare.

Dispariția COVID-19 la venirea verii

Noul coronavirus, numit Sars-Cov-2, care provoacă boala Covid-19, pare să se răspândească în același mod ca și alte coronavirusuri. Diferența constă în faptul că se manifestă mai violent și provoacă mai multe decese.

Dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton, a spus că evoluția și impactul noului coronavirus au fost „în mod clar foarte diferite de coronavirusurile deja cunoscute”.

Un alt studiu, care nu a fost încă evaluat „inter pares”, sugerează că, deși cazurile de infectare cu noul coronavirus ar putea fi găsite în întreaga lume, focarele au fost grupate în special în „zone relativ reci și uscate”, cel puțin până la 23 martie.

Însă, după cum a subliniat cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, virusul s-a răspândit acum în fiecare regiune, „fiind prezent în toate zonele climatice, de la cele reci și uscate, până la regiuni calde și cu umiditate ridicată”.

Concluzia: Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru o confirmare, ar trebui urmărită dinamica infectărilor într-un singur loc, pe parcursul unui an întreg.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel