Sari la conținut

Cum prevenim sindromul de ochi uscat. Explicațiile medicului specialist

Sindromul de ochi uscat este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Aceasta afectează sute de milioane de pacienți în întreaga lume.

Despre factorii favorizanți ai bolii, semnele și simptomele cele mai frecvente, diagnosticul și tratamentul acestui sindrom ne-a povestit dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftlalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan, din București.

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune a suprafeței oculare caracterizată printr-o producere insuficientă a secreției lacrimale sau printr-o evaporare excesivă a lacrimilor de pe suprafața oculară. Lacrimile au rol în menținerea umidității și protecției suprafeței oculare. Totodată, sindromul de ochi uscat reprezintă o problemă de actualitate care are un impact important asupra calității vieții pacientului.

Factorii favorizanți sunt:

  • Vârsta înaintată – explicația este aceea că secreția lacrimală scade odată cu vârsta.
  • Diverse afecțiuni autoimune, sindrom Sjogren, boli dermatologice.
  • Anumite afecțiuni ale pleoapelor.
  • Chirurgia refractivă, utilizarea lentilelor de contact.
  • Cititul și utilizarea computerului amplifică simptomele de ochi uscat din cauza reducerii frecventei clipitului.
  • Umiditate scazută, climatul uscat cu praf și vânt.
  • Femeile sunt mai predispuse să dezvolte un sindrom de ochi uscat din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii, menopauzei și prin utilizarea contraceptivelor orale.
  • Medicamente antidepresive, analgezice, antialergice, antihistaminice,  antimigrenoase, betablocante, antiacneice, antispasmodice, diuretice mai ales dacă sunt luate în exces.
  • Deficitul de vitamina A – malnutriție, malabsorbție intestinală.

Iată care sunt principalele semne și simptome:

Dr. Ana Maria Boariu ne-a spus că din punct de vedere al simptomatologiei, sindromul de ochi uscat reprezintă o afecțiune care poate limita activitățile obișnuite ale pacienților. Principalele simptome sunt:

  • Ochii sunt roșii
  • Arsuri, înțepături oculare
  • Senzatia de corp străin și nisip în ochi
  • Durere și sensibilitate la lumină
  • Sensibilitate oculară la fum sau vânt
  • Oboseală oculară după citit, chiar și după o perioadă scurtă de timp
  • Vedere încețoșată, mai ales în ultima parte a zilei
  • Disconfortul la purtatul lentilelor de contact

Aceste simptome sunt exacerbate în mediul uscat, dar și de utilizarea computerului și cititul excesiv. Diagnosticarea precoce și instituirea tratamentului corespunzător reduc incidența complicațiilor, precum ulcerele corneene, responsabile de scăderea acuității vizuale, a explicat medicul specialist oftalmolog.

Cum se stabilește diagnosticul:

Diagnosticul se stabileste pe baza istoricului personal, anamnezei și examenului oftalmologic.

Pentru evaluarea secreției lacrimale se realizează aprecierea mărimii meniscului lacrimal, testul Schirmer, timpul de rupere al filmului lacrimal, evaluarea epiteliului cornean și conjunctival, fluorofotometria. Pentru stabilirea etiologiei sindromului de ochi uscat pot fi necesare teste de laborator, puncție / biopsie a glandelor lacrimale și salivare cu examen histopatologic, toate acestea putând stabili diagnosticul de sindrom Sjogren, ne-a mai spus dr. Boariu.

În ce constă tratamentul:

Managementul terapeutic se realizează în funcție de etiologia și gradul de severitate al afecțiunii.

Educarea pacientului previne apariția bolii

Medicul ne-a spus că educarea pacientului reprezintă un pas important în prevenția apariției acestei afecțiuni, astfel este indicat ca pacientul să evite factorii de mediu favorizanți (umiditatea scazută, aerul condiționat, vântul), purtarea unor ochelari de protecție, eliminarea medicamentelor responsabile de uscăciune oculară,  pauze regulate în cazul expunerii la ecrane și o hidratare corespunzătoare.

Totodată, specialistul a spus și că folosirea unor suplimente alimentare care au acizi grași esențiali Omega 3 poate îmbunătăți filmul lacrimal și reduce inflamația la nivelul suprafeței oculare. De ajutor sunt lacrimile artificiale dar acelea care nu au conservanti, dar și utilizarea de geluri și unguente oftalmice.

Prin urmare, pacienții trebuie educați în scopul  prevenției apariției sindromului de ochi uscat. Acestă prevenție se face prin limitarea timpului de expunere la ecrane, purtarea unor ochelari de protecție, clipit frecvent și administrarea lacrimilor artificiale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel