Sari la conținut

Semne de alarmă care indică tumorile pe creier și principalii factori de risc care favorizează acest diagnostic

tumora cerebrala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnele tumorilor cerebrale apar brusc. Mergelti la medic și dacă aveți dureri de cap care nu trec în câteva zile

Din cuprinsul articolului

Tumorile pe creier pot fi atât benigne, cât și maligne. În ceea ce privește incidența cancerelor care afectează creierul și sistemul nervos, acestea sunt pe locul 17 în topul bolilor maligne, iar în 2018 se înregistraseră aproape 300 de mii de cazuri noi.

Fie că este benignă, fie că este malignă, o tumoare cerebrală dă simptome în momentul în care exercită o presiune asupra țesuturilor din jur. Acestea pot fi dureri de cap, stări de rău, pierderea cunoștinței, momente de absență sau amorțeli în diverse zone din corp.

Vizita la medic este obligatorie, așa cum la fel de imperioasă este și monitorizarea regulată post-terapie pentru cancere. Se știe că anumite formațiuni maligne precum cele de plămâni, sân, colon sau de piele pot da metastaze cerebrale.

Cele mai frecvente tumori cerebrale operate sunt metastazele, alături de tumorile primare gliale.

Stresul, poluarea, interacțiunea permanentă cu dispozitive electronice sunt doar câteva dintre cauzele care pot determina apariția unor tumori la nivelul creierului.

Dan Benția, medic neurochirurg, ne prezintă 10 tulburări care pot atrage atenția unui posibil pacient  sau unui membru din familia acestuia asupra existenței unei tumori cerebrale.

Iată care sunt aceste tulburări:

  • Cefalee sau dureri dureri de cap prelungite, care însă nu cedeaza ușor nici în urma unui tratament medicamentos specific.
  • Amețeli repetate, neasociate unor activități care le-ar putea determina ( postura nepotrivită, agitație)
  • Tulburări de echilibru și de postură
  • Tulburări de vedere
  • Crize sau episoade de epilepsie
  • Scăderea forței și vitalității unui anumit membru sau, după caz, a unei jumătăți din corp
  • Tulburări de sensibilitate pe un membru sau, după caz, pe jumătate de corp
  • Tulburări cognitive
  • Tulburări comportamentale
  • Tulburări de auz

În cazul în care o persoană sesizează chiar și o treime din tulburările indicate mai sus, este indicat să se programeze URGENT la un control neurologic. Orice tumoare depistată în formă incipientă are mai multe șanse să fie extirpată cu succes. Astfel, pacientul va putea avea o șansă reală la o viață normală.

O regulă importantă pentru a trata cu succes tumorile maligne este ca acestea să fie evaluate și abordate în cadrul unei echipe complexe de medici. La ora actuală, tumorile cerebrale sunt tratate cu succes de către echipe formate din cel puțin 10 specialiști. Alături de oncolog, neurochirurgi, neurolog, radiolog și radioterapeut, extrem de importantă este prezența unui neuroanestezist.

Până la această oră, cauzele apariției tumorilor cerebrale nu sunt pe deplin înțelese, însă specialiștii menționează printre factorii de risc stresul, anumite obiceiuri alimentare, radiațiile electromagnetice, fumatul și alcoolul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel