Din cuprinsul articolului
Alimente bune pentru inimă. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces peste tot în lume, inclusiv în România. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune arterială, o boală care predispune la infarct și accident vasculare cerebral.
Din fericire, acest tip de afecțiuni pot fi prevenite sau ameliorate prin intermediul alimentației. Conf.univ.dr. Luminița Iliuță, medic primar cardiolog a făcut topul celor mai bune și celor mai rele alimente pentru inimă.
”Legumele, fructele (inclusiv cele oleaginoase – semințele), lactatele și brânzeturile degresate sunt benefice;
Alimentele tip fast food, grăsimile animale (carnea de porc/miel/oaie, untul smântâna, brânzeturile grase, mezelurile, organele) sunt de evitat.”
De asemenea, medicul cardiolog a explicat și ce trebuie să facă o persoană diagnosticată cu hipertensiune arterială.
”Hipertensiunea arterială reprezintă o afecțiune cardiovasculară caracterizată prin creșterea presiunii sub care circulă sângele în arterele organismului. Se consideră hipertensiune arteriala creșterea presiunii maxime peste 140 și minime peste 90 mmHg. Stresul, consumul excesiv de sare, obezitatea, anumite afecțiuni renale sau endocrine pot favoriza apariția hipertensiunii,” a spus conf. dr. Iliuță.
De ce reguli trebuie să țină cont o persoană diagnosticată cu hipertensiune arterială?
- ”Să evite consumul excesiv de sare, stresul psihoemoțional, excesul ponderal, consumul de alimente și băuturi excitante (băuturi energizante, vin roșu în exces…).
- Să renunțe la fumat și să evite fumatul pasiv.
- Regim alimentar cu sare puțină, cu evitarea grăsimilor animale! Limitarea consumului de grăsimi saturate până la 5-6% din totalul caloriilor (carne de porc/miel/oaie, mezeluri grase, brânzeturi grase (cașcaval, branză topită, branză telemea/feta, brânzeturi franțuzești), lactate grase, unt, smântână), evitarea dulciurilor concentrate și a grăsimilor nocive (prăjeli, dulciuri procesate, fast-food).
Alimente bune pentru inimă
- Consumă cu prioritate legume, fructe, cereale integrale, lactate și brânzeturi degresate, carne de curcan/pui fără piele, grăsimi mono si polinesaturate – pește (inclusiv pește gras oceanic – somon, macrou, hering..), uleiuri vegetale, soia, tofu, nuci, semințe.
- Hidratare 3000ml/24h, predominent cu apă, cu evitarea băuturilor cu adaos de zahăr!
- Evită alimentele și băuturile excitante (Coca Cola, Pepsi, RedBull, cafea in cantități mari, ceai negru, ceai verde, ciocolată neagră).
- Consum moderat-redus de sare (maxim 2,5g/zi) și de alcool (maxim 150ml vin/zi sau echivalent).
- Efort fizic dozat, sub formă de antrenament minim 150 minute/săptămână (sau 75 minute de activitate fizică intensă/săptămână sau o combinație a acestora).
- Evită excesul ponderal cu scădere ponderală până la greutatea optimă atunci când este cazul.”