Sari la conținut

Cele mai durabile alimente. Pot fi mâncate, în siguranță, și după ce au expirat

Din cuprinsul articolului

Cele mai durabile alimente. Nu toate produsele ne fac rău dacă le consumăm după data de expirare, scrisă pe ambalaje. E bine de știut că unele alimente ar putea fi consumate o perioadă şi după ce le expiră valabilitatea.

Motivul?- Alimentele rezistă mai mult în zilele noastre datorită procedurilor moderne de conservare, dar şi datorită faptului că frigiderele au devenit disponibile pe scară foarte largă.

În multe cazuri, data de expirare este doar orientativă. O serie de produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.

Cele mai durabile alimente

Ouă. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate, dacă au fost ţinute la rece în această perioadă. Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le.

Laptele. De regulă, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Evident dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigider, nu pe uşa acestuia, unde este expus la fluctuaţii de temperatură.

Brânza. Important! Brânzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi.

Mierea. E bine de știut  că despre miere se spune că nu se strică niciodată, aşa încât data de expirare nu are o importanţă prea mare. Trebuie doar să închideţi borcanul de fiecare dată când folosiţi mierea şi să păse să verificaţi însă aspectul şi mirosul lor.

Nucile. Pot fi ţinute maximum 12 luni în cămară, scrie StillTasty.

Untul de arahide. Dintr-un borcan desfăcut de unt de arahide, consumatorul se poate delecta 3-4 luni, dacă este ţinut în debaraua casei. Refrigerat, untul de arahide poate fi consumat mai mult timp.

Tăiţeii lasagna. Deschisă sau nu, o cutie de tăiţei lasagna poate fi consumată în siguranţă chiar şi după trei ani.

Ciocolata. Ciocolata ambalată poate fi păstrată mai mult timp decât am fi crezut. StillTasty ne sfătuieşte să depozităm ciocolata la temperatura camerei timp de 6-9 luni (chiar dacă ambalajul este desfăcut).

De asemenea, ciocolata poate fi conservată cu ajutorul temperaturilor scăzute. „Ca regulă generală, refrigerarea poate „prelungi” termenul de valabilitate cu 25%, în timp ce congelarea îl poate prelungi cu 50%. Cutia de ciocolată trebuie pusă într-o pungă de plastic special concepută pentru îngheţ şi produsul va rezista 12-18 luni”, scrie StillTasty. Totuşi, în cazul produselor din ciocolată realizate în casă, durata de „viaţă” este de 2-3 săptămâni.

Conservele de orice fel expiră de regulă la unu-doi ani de la data fabricației, însă termenul inscripționat pe etichetă este relativ, explică managerul unui supermarket britanic. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, astfel că mâncarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci când însă conservele încep să se umfle, e semn că au acumulat gaz și trebuie aruncate.

Borcanele cu gem, muștar etc. sunt și mai simplu de verificat. Capacul complet flat și care se deschide greu reprezintă cel mai bun indicator că alimentele sunt încă comestibile. În unele cazuri, există o pojghiță albicioasă deasupra, dar asta nu înseamnă că toată mâncarea e periclitată

Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt în pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calității, cum ar fi gust amărui după preparare.

Alte produse „supraviețuiesc” multă vreme de la expirare prin îngheț la -18 grade celsius. Este și cazul cărnii, a maionezei și chiar a albușurilor.

Experţii în nutriţie sunt de părere că nu există niciun pericol nici dacă se întâmplă să consumaţi produse care expiră în aceeaşi zi. „Producătorii de alimente sunt obligaţi să afişeze un termen de valabilitare anterior celui în care produsul expiră în realitate. Se ia o marjă de eroare.

Prin urmare, nu e niciun pericol pentru cei care consumă un produs cu o zi-două înainte ca acesta să expire, conform etichetei, sau chiar în ziua în care se termină termenul de valabilitate”, afirmă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
Nutriţionistul atrage însă atenţia asupra riscurilor la care se expune un consumator dacă mănâncă un produs desfăcut după mai mult de 24 de ore.

Produsele care au pe ambalaj „A nu se consuma de pre fe rinţă după data de…” nu se înscriu în grupa de perisabilitate ridicată şi termenul de garanţie nu este atât de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectată „pe cât posibil”.

Zahărul nu are termen de valabilitate, afirmă specialiștii.Depozitat în con diţii optime – umiditate cel mult 70%, ambalat în condiţii igienice -, zahărul poate fi consumat fără probleme şi după mulţi ani de la producere. Chiar în cazul unor depo zitări în condiţii de umezeală mai mari, când există pericolul umezirii zahărului şi creării de «bulgări», acesta nu este dăunător sănătăţii.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel