Sari la conținut

Este cel mai echilibrat fel de mâncare. N-ar trebui să lipsească din meniul nimănui

beneficii pentru sănătate ale ciorbei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ciorba

Preparatul cel mai lăudat de mulți nutriționiști români. Poate ar fi lăudat și de nutriționiștii din alte țări, dacă ar ști cât de gustos poate fi.

Fiindcă, să fim serioși, ciorbă ca în România nu se găsește peste tot. Așadar, nu e nevoie să cheltuim o avere dacă ne-am propus să mâncăm sănătos și dietetic.

Este suficient să mergem la piață și să ne alegem cele mai bune legume pentru o ciorbă delicioasă. Ciorba se poate acri atât cu borș, cât și cu zeamă de varză sau zeamă de lămâie. După preferințe. Fiecare dintre ele îmbogățind cu beneficii pentru sănătate ciorba.

Iată ce spune nutriționistul Mihaela Bilic despre ciorbă:

Din punct de vedere nutritiv, ciorba este un fel de mancare complet si echilibrat. Avem in ea legume, paste fainoase/orez sau cartofi, un pic de carne sau peste si muuuulta apa. Ciorba hidrateaza, incalzeste si hraneste cu putine calorii. V-ati dat seama ca nu vorbesc de ciorba cu 2 degete de grasime la suprafata si nici de cea in care punem 4 linguri de smantana.

Fie ca e de legume sau are si carne, fie ca o mancati calda sau rece, fie ca e acra sau dulce, reconsiderati ciorba/supa in alimentatia zilnica. E cea mai simpla forma de a consuma legume in cazul copiilor si batranilor, e facuta in casa de mana voastra si tine cateva zile.

Marele avantaj al ciorbei este faptul ca satura si tine burta plina timp de 2-3 ore. Daca se urmareste ecografic timpul de golire al stomacului se observa o intarziere de 30% in cazul supei comparativ cu situatia in care alimentele ar fi consumate separat. Deci supa tine de foame mai bine decat daca am manca o bucatica de carne cu legume si cartofi si am bea un pahar de apa.

Aceasta curiozitate nu a putut fi explicata, insa este un lucru cert: mixate intre ele, ingredientele din ciorba stau mai mult in stomac! Nu ne ramane decat sa profitam, daca tinem la silueta.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel