Prof. Dr. Streinu Cercel a fost invitat în studioul DC News pentru a oferi cele mai importante recomandări care să ne ajute să trecem cu bine peste acest sezon gripal problematic.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. „Suntem în plin sezon de gripă, de gripă sezonieră. Avem patru virusuri gripale – două de A și două de B – amândouă în momentul de față girează infecții și ce e important de spus e că acelea care sunt asociate cu virusul gripal de tip B pot să dea și atingeri sistemului nervos central. Și din acest punct de vedere, lumea e bine să știe că dacă mai avem încă acces la vaccin, vaccinul este de utilizat chiar și în acest moment”, a declarat prof dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București la ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate.
Specialistul subliniază că, deocamdată suntem în sezon gripal fără să avem o componentă de epidemie. „Lumea ar trebui să știe – dacă nu s-a vaccinat – că mai are niște măsuri la îndemână pe care poate să le utilizeze. Sunt legate de modul în care conviețuim între noi. Ne vine să strănutăm și să tușim. Nu vom tuși în mână, ci în batistă sau pe haine pentru că țesătura oprește particulele care pot deveni transmisibile de viruși”, explică Streinu-Cercel. Iar dacă se tușește în palmă, atunci se apelează la apă și săpun. „Acolo unde există apă și săpun nu ajung doctorii. Metodele astea sunt la îndemâna absolut oricui și nu sunt de-acum, nu trebuie să le reinventăm”, subliniază specialistul, potrivit DCNEWS.
În ce privește masca medicală, prof Streinu Cercel spune că a observat că „stă mai mult sub nas la multe persoane, ori o mască pusă sub nas e pusă degeaba. Nu are rost. Masca trebuie să acopere nasul. Purtarea măștii în autobuz e o măsură bună în contextul în care după utilizarea măștii – după 2-3 ore – e aruncată la gunoi. Și nu se intră cu ea în casă. Dacă a dus-o în casă, tot ce e pe suprafața măștii se va regăsi pe locul unde e pusă masca”.