Coronavirusul pune lumea întreagă pe jar! Cum perioada de incubație este de 14 zile, riscurile de transmitere sunt uriașe.
China face eforturi de a ține pasul cu virusul ucigaș și de a limita răspândirea sa, însă situația devine din ce în ce mai gravă.
Însuşi preşedintele Xi Jinping a declarat că răspândirea virusului ucigaş se accelerează, în pofida măsurilor urgente luate de autorităţi.
Numărul deceselor a ajuns la 54, iar peste 56 de milioane de oameni sunt izolaţi în mai multe oraşe chineze.
Coronavirusul afectează nasul, gâtul sau sinusurile, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră ridicată și dificultate mare în a respira. Perioada de incubare este cuprinsă între 10 și 14 zile.
Această familie de viruși afectează de regulă animalele, motiv pentru care specialiștii din China sunt de părere că infecția a pornit dintr-o piață din Wuhan unde se comercializează animale sălbatice vii pentru consum.
Inițial, autoritățile chineze au deschis o investigație, temându-se de o nouă epidemie SARS. SARS – sau Sindromul Respirator Acut Sever – este provocat tot de un coronavirus (numit SARS). În anii 2002-2003 s-a vorbit despre o pandemie care în numai câteva săptămâni s-a răspândit din Hong Kong în aproape 40 de țări. Atunci au murit peste 900 de persoane, iar alte câteva mii au fost infectate.
Noul tip de coronavirus se poate transmite de la animal la om, dar și de la om la om. Mulți alți coronaviruşi nu sunt periculoși şi produc complicații numai oamenilor care au sisteme imunitare slăbite.
Virusul care a pus omenirea în stare de alertă se răspândeşte şi în Europa. În Franţa sunt înregistrate deja 3 cazuri. În total, 11 ţări au anunţat îmbolnăviri cu coronavirus. Şi în Marea Britanie au fost controlate 30 de persoane suspectate că ar avea virusul, însă s-a dovedit că a fost o alarmă falsă.
Întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România din aria geografică a Chinei a fost monitorizată pe criterii epidemiologice şi au apărut alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate, potrivit unui buletin informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus dat publicităţii duminică.
La nivel mondial sunt peste 1.600 de cazuri de persoane infectate, majoritatea dintre acestea fiind în China. Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât în oraşul Wuhan, de unde a pornit epidemia, stocul de produse medicale este limitat.
Ţara se confruntă cu o situaţie gravă – acesta a fost mesajul preşedintelui chinez la o reuniune de urgenţă a guvernului, chiar în prima zi a Noului an chinezesc, scrie site-ul stirileprotv.ro
Liderul de la Beijing a subliniat că virusul se răspândeşte cu viteză, iar oficialii au luat noi măsuri pentru a bloca răspândirea. Vorbim despre restricţii de circulaţie şi chiar închiderea restaurantelor şi a altor locuri publice unde se puteau aduna un număr mare de persoane.
Dr. Adam Kucharski, Epidemiolog: “Este din ce în ce mai îngrijorător. Asistăm la o creştere a numărului de cazuri în China, mai multe cazuri care apar la nivel internaţional şi nu doar cazuri în regiuni care sunt conectate cu Wuhan dar şi de Australia, Franţa, locuri care sunt îndepărtate şi care sugerează că această epidemie are ca rezultat numeroase cazuri.”
În Wuhan, punctul zero al epidemiei, spaima şi frustrarea cresc de la ora la oră. Gările sunt păzite de soldați cu arme automate, iar responsabilii spun că rezervele de măşti şi medicamente sunt pe terminate. Printre victimele coronavirusului se numără şi unul dintre doctorii care i-au tratat pe primii pacienţi infectaţi.
450 de medici şi asistente din armata chineză au ajuns cu avionul în Wuhan, ca să se alăture echipelor locale, cu totul depăşite de situaţie.
Printre victimele coronavirusului se numără şi unul dintre doctorii care i-au tratat pe primii pacienţi infectaţi.
În tot acest timp 450 de medici şi asistente din Armata Populară de Eliberare au ajuns cu avionul în Wuhan ca să se alăture echipelor locale, cu totul depăşite de situaţie.