Sari la conținut

Cum prepari mancarea astfel incat alimentele sa-si pastreze vitaminele si mineralele

Poti foarte usor sa gresesti si sa transformi ingrediente de cea mai buna calitate intr-o masa cu calitati nutritive slabe.

Modalitatile in care alegi sa gatesti si tehnicile pe care le folosesti pot pune in valoare alimentele sanatoase sau le pot distruge proprietatile benefice. Descopera care sunt cele mai bune metode de a gati astfel incat sa pastrezi nutrientii alimentelor:

Gateste cu grasimile potrivite

Unele uleiuri obtinute din seminte sunt mult mai sanatoase atunci cand sunt folosite crude, pentru a stropi diferite preparate, decat pentru gatit. Printre acestea se numara uleiul de susan, de in sau canepa. Este valabil si in cazul uleiurilor obtinute din nuci, precum uleiul de migdale, de nuci sau nuci macadamia.

Aceste grasimi polinesaturate se oxideaza cand sunt expuse la caldura si se transforma in compusi nocivi. Dar daca sunt folosite dupa gatirea termica, ofera numerosi nutrienti si grasimi sanatoase, pe langa arome deosebite. Si uleiul extravirgin de masline se incadreaza in aceasta categorie.

Prin urmare, ce ulei sa folosesti la gatit? Uleiul de avocado, de cocos sau untul ghee sunt cele mai potrivite pentru gatit la temperaturi mari pentru ca sunt grasimi saturate stabile, ceea ce inseamna ca au un punct de ardere ridicat. Nu uita ca atunci cand grasimea pe care o folosesti la gatit ajunge in punctul in care fumega in timp ce gatesti, fitonutrientii benefici pentru sanatate sunt distrusi, iar compusi periculosi pentru sanatate se pot dezvolta in preparatul tau.

Citeste continuarea…

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel