Stim deja ca sportul si alimentatia contribuie la sanatatea noastra in general, dar asta nu e de ajuns. Ce contribuie definitiv la starea noastra de bine pe termen lung? Calitatea relatiilor apropiate.
Celebrul studiu de la Harvard care a ajuns la concluzia asta atat de populara a monitorizat 800 de barbati timp de 75 de ani. Rezultatul: cei care aveau relatii satisfacatoare (in lipsa unui termen mai bun) la varsta de 50 ani sunt si cei care si-au pastrat sanatatea mult mai bine, chiar si la 80 de ani, decat restul.
Pentru o asemenea performanta nu conteaza numarul de prieteni avuti, ci relatia de cuplu armonioasa.
Armonia in cuplu e direct proportionala cu sanatatea
Cercetarile demonstreaza ca un partener si o relatie extrem de conflictuala iti dauneaza sanatatii mai mult decat un pachet de tigari.
In acelasi timp, o legatura puternica, bazata pe afectiune reciproca, un fel de vitamina C a sufletului, iti protejeaza si asigura buna functionare a sistemului tau imunitar pe termen lung.
Provocarea celor 7 zile de dragoste, conceputa de specialistii de la New York Times, e bazata pe stiinta. Nimic nu garanteaza ca o relatie va dainui in timp, insa sunt anumite practici care ajuta la pastrarea dialogului deschis si la a invata mai multe despre cel de langa tine.
Fiecare zi are un obiectiv anume, o tema care pe langa faptul ca e dovedit stiintific ca ajuta la crearea unei apropieri mai puternice, ajuta si la destinderea si descretirea fruntilor impreuna. E chiar fun!
Cel mai bun efect secundar al cursului: iti amintesti motivele pentru care l-ai ales pe partener!
Cursul este conceput pentru a fi distractiv, dar si serios. Daca voiai o reteta usoara, toata informatia deodata si o solutie rapida pentru o viata mai buna in doi, care sa poata fi, de preferat, aplicata in timpul unui serial pe care-l urmariti zilnic, mai gandeste-te o data cat de mult iti doresti apropierea dintre voi.
Ziua 1: Tineti scorul
Tema: ganditi-va la 5 lucruri prin care partenerul isi arata dragostea in fiecare zi.
Studiile au demonstrat ca cele mai trainice relatii au o rata de 5 la 1 intre gesturi pozitive, facute de drag si cele negative. Poate sa fie vorba de orice chestie marunta: cumparat lapte pentru copii, un compliment sau un sarut de noapte buna.
De ce functioneaza: daca aduni si esti constient de toate lucrurile pozitive, le dai putere pentru a izola legatura voastra, a o tine la adapost atunci cand se intampla ceva mai putin placut intre voi.
Ziua 2: O mana de ajutor
Stiai ca atingerile si in special tinutul de mana, sunt un factor decisiv cand vine vorba de scaderea nivelurilor de stres?
Provocarea din ziua a doua tine de fapte: tineti-va de mana cat de des puteti. In timp ce sunteti conectati unul la altul, vorbiti despre o situatie mai putin placuta din ziua respectiva, fara a va da drumul la maini.
De ce functioneaza: conform studiilor, creierul nostru asociaza legatura fizica si emotionala pe care o avem cu partenerul cu o alinare asemanatoare cu cea intalnita in cazul administrarii unor medicamente. Brusc, evenimentele respective nu mai sunt atat de groaznice si povara este impartita.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK