Din cuprinsul articolului
Sangele circula la nivelul arterelor si al venelor si este intr-o continua miscare, pompat de inima catre organele corpului. Apoi, acesta se intoarce catre inima, conditionat de miscarea corpului. Fara miscare, sangele are tendinta de a stagna si de a se coagula, astfel putandu-se forma cheaguri de sange.
Cheagurile de sange (trombii) fac parte dintr-un mecanism natural de reparare si nu prezinta pericole. Insa, exista situatii cand acestea se pot forma atunci cand nu este necesar si pot avea consecinte grave.
Care sunt factorii de risc pentru formarea cheagurilor de sange?
Factorii de risc ce pot duce la formarea cheagurilor de sange variaza in functie de localizare.
La nivelul venelor, factorii de risc ce pot duce la aparitia trombilor includ:
- Imobilizarea prelungita la pat
- Fumatul
- Unele medicamente, precum anticonceptionalele
- Interventiile chirurgicale
- Unele afectiuni congenitale
In cazul trombilor formati la nivelul arterelor, factorii de risc cuprind:
- Afectiunile cardiovasculare, precum fibrilatia atriala sau o tulburare de ritm cardiac
- Fumatul
- Hipertensiunea arteriala
- Nivelul ridicat al colesterolului
- Diabetul
- Traumatismele locale
- Cancerul
Care sunt semnele si simptomele prezentei cheagurilor de sange?
Daca exista cheaguri de sange, atunci sangele nu se va mai intoarce la inima, iar simptomele apar din cauza acestui fenomen. Cheagurile de sange apar, cel mai frecvent, la nivelul mainilor si al picioarelor si pot cauza aparitia urmatoarelor simptome:
- Umflarea membrelor
- Caldura locala
- Roseata
- Durerea
De cele mai multe ori, aceste simptome apar la nivelul unui singur membru (mana sau picior) si in decursul a mai multor ore.
Cheagurile de sange de la nivelul arterelor impiedica pomparea sangelui in zona afectata. Tesuturile ce nu primesc oxigen incep sa moara si apare, astfel, ischemia. Trombii formati la nivelul arterelor pot pune viata in pericol si necesita ajutor medical cat mai rapid.
Infarct de miocard
Cheagurile de sange formate la nivelul arterelor coronare ale inimii pot cauza un infarct miocardic. Infarctul miocardic se manifesta prin:
- Durere in piept sau presiune, ce iradiaza pe brat sau pe gat
- Dispnee (senzatia de „lipsa de aer”)
- Greata
- Transpiratii
- Indigestie
Cheagurile de sange formate la nivelul arterelor din creier pot cauza un accident vascular cerebral ischemic. Simptomele acestuia includ incapacitatea de a vorbi, pierderea vederii , slabiciunea unei jumatati a corpului (dreapta sau stanga, in functie de localizare) si paralizia faciala.
Cheagurile de sange care implica arterele mezenterice – vase de sange localizate la nivelul abdomenului si care alimenteaza intestinul cu sange – pot cauza diferite simptome digestive. Printre acestea se afla durerea abdominala intensa, varsaturile si prezenta sangelui in scaun.
Prevenirea formarii cheagurilor de sange include atentia deosebita asupra bolilor cardiovasculare, tensiunii arteriale si colesterolului, precum si renuntarea la fumat si efectuarea exercitiilor fizice.
Complicatiile trombilor pun viata in pericol si necesita ajutor medical de urgenta. Daca prezentati simptomele de mai sus, mergeti imediat la medic, in special daca apar semnele cele ale unui infarct miocardic sau ale unui accident vascular cerebral.