Mihaela Bilic a vorbit în mediul online despre un subiect fierbinte, la care mulți români răspund diferit. Este bine să amestecăm anumite grupe alimentare? Ne afectează slăbitul? Cât sunt de indicate anumite combinații alimentare?
Mihaela Bilic, medicul nutriționist scriitor a răbufnit pe pagina sa de Facebook:
”Suntem mai catolici decât Papa și mai evrei decât Moise! Cea mai stupidă, obositoare și nejustificată recomandare nutrițională care a parazitat mințile românilor este legată de consumul concomitent de carne și lactate.
“Normalitatea” potrivit căreia nu e voie să amesteci carnea cu brânza își are rădăcini pe cât de adânci, pe atât de obscure în conștiința publică. Toată lumea pare că știe acest “adevăr” incontestabil, însă nimeni nu știe de unde a apărut, care îi sunt argumentele științifice ce stau la bază. Inutil să încerci să elucidezi misterul, mai mult decât “așa am auzit” sau “se spune că…” nu o să aflați.
Sătulă fiind de această axiomă repetată obsesiv de cei din jur, care chiar au impresia că sunt informați/cunoscători în ale nutriției, am încercat să elucidez misterul. Atenție, a nu se înțelege că vreau să găsesc argumente pro sau contra acestei idei, ea nu merită să fie luată în seamă. Ce încerc să aflu e de unde a pornit prostia.
Singura asemănare se regăsește în regulile alimentare religioase ale evreilor. In interpretarea ebraică a Bibliei (Torah) se pare că Dumnezeu îi interzice lui Moise să “fiarbă iedul în laptele mamei sale”. Cum se traduce asta în nutriție? Evreii practicanți (și doar ei!) nu gătesc și nu consumă în cadrul aceleiași mese carnea și produsele lactate.
Interdicția nu are nicio legătură cu regulile alimentației sănătoase, ea nu are argumente bio-chimice sau metabolice, ci strict culturale, religioase, simbolice. Tradiția mosaică urmărește prin aceste ritualuri să facă distincția între diferitele grupuri/niveluri de credincioși, e vorba doar de markeri de identitate care demonstrează apartenența evreilor la grup. In contextul multisecular de migrație și împrăștiere a evreilor pe tot globul, aceste legi/reguli alimentare mențin și întăresc comunitatea evreilor practicanți.
Ce simbol are regula de a nu amesteca laptele și carnea? Probabil nevoia de spiritualitate, de ridicare a omului mai presus de statutul de animal a generat această idee. Apoi mai e vorba de grija de a evita un act de cruzime împotriva animalelor, o metaforă a separării vieții de moarte, o evitare a unui tablou ce te duce cu gândul la incest.
Nu vreau să intru în polemici filozofo-religioase, obiectivul meu pragmatic este să atrag atenția și să subliniez că nu există nicăieri în lume, în nicio carte medicală, de anatomie, biochimie sau metabolism, fiziologice sau patologice, vreo mențiune în acest sens. Interdicția de a amesteca produsele lactate/brânza și carnea nu are niciun sens, logică sau argument.
De când e lumea, omul a fost omnivor. Și tot de când e lumea, omenirea mănâncă brânză cu carne fără să se întrebe dacă are voie să facă asta. Iar cei care nu fac asta, o fac din motive religioase a căror semnificație și rost nu suntem noi în măsură să le comentăm. Doar dacă, nu cumva, am ajuns să fim mai evrei decât Moise. Pentru că mai catolici decât Papa eram demult. Of, tare e greu câteodată să-i înțelegi pe români”, conchide nutriționistul Mihaela Bilic.