Sari la conținut

Ce este total interzis pentru un hipertensiv

Hipertensivul trebuie să aibă un regim de viață complet diferit de cel avut până la data la care a fost diagnosticat cu hipertensiune.

Dincolo de medicația prescrisă de specialistul care îi monitorizează starea, hipertensivul trebuie să știe că anumite alimente îi sunt interzise.

Află aici: Cum poți scăpa de hipertensiune fără medicamente. Metoda care nu dă greș. Cum arată alimentația unui hipertensiv

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de SRH în 2016, SEPHAR III, în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial. Specialiștii cardiologi trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să ia măsuri împotriva factorilor de risc ce declanșează această boală, fiind cunoscut faptul că HTA influențează riscul cardiovascular independent de alți factori implicați.

Tensiunea reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari în timpul contracției (sistola) și relaxării (diastole) inimii. Presiunea sistolică  este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă. Are valori normale cuprinse între 100 și 130 mm coloană de mercur. Presiunea distolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se relaxează între două contracții. Are valori normale sub 85 mm coloană de mercur (Hg).

Tensiunea normală are valoarea sub 120/80 mmHg. Tensiunea cu valoarea cuprinsă între 120-139/80-89 mmHg se încadrează la prehipertensiune. Tensiunea cu valoarea cuprinsă între 140-159/90-99 mmHG se încadrează la hipertensiune de grad I, iar tensiunea cu valoarea peste 160/100 mmHG se încadrează la hipertensiune de grad II. Dacă valoarea tensiunii depășește 180/110 mmHg, se numește criză hipertensivă. Dacă măsurată după alte 5 minute de repaus valoarea tensiunii este aceeași, sună la ambulanță.

Iată sfaturile eHealthRomania.com pentru a menține tensiunea la valori normale

Redu sau chiar limitează consumul de sare. În locul acesteia, folosește la prepararea mâncărurilor plante aromatice și condimente.

Renunță chiar azi la fumat.

Începe să faci mișcare, chiar dacă aceasta înseamnă într-o primă fază 10-15 minute de mers pe jos. Propune-ți ca în fiecare zi să faci mișcare măcar jumătate de oră.

Limitează consumul de carne și grăsimi. Înlocuiește-le, cel mai bine, cu carne de pește. De asemenea, introdu în alimentația zilnică legume și fructe. Începe-ți ziua, de exemplu, cu un mix fructe.

Când ai tensiunea prea mare (hipertensiune), aceasta îți poate pune în pericol viața, provocând afecțiuni grave precum leziuni pe artere și creșterea riscului de accident vascular, infarct, insuficiență renală. Când valorile tensiunii sunt mari, este necesar să mergi imediat la medic pentru investigații de specialitate!

Alimentele sărate sunt interzise hipertensivilor! La fel și cele bogate în zahăr. Un studiu a dovedit potențialul nociv al zahărului în viața hipertensivului!

Nu neglija simptomele hipertensiunii: durerile intense de cap și pe o perioadă lungă, dificultatea de a respira, sângerările nazale. Cei mai importanți factori care favorizează apariția hipertensiunii sunt sedentarismul, fumatul, consumul de sare în exces, consumul de alcool, dar și stresul poate fi una dintre cauzele apariției hipertensiunii.

Tensiunea mică sau hipotensiunea este asociată cu probleme hormonale, diabet și bolile de ficat. Printre semnele că ai tensiune scăzută se numără: amețeală, dureri în piept, stări de leșin, palpitații și chiar dificultăți de respirație.

Cel mai bun moment al zilei pentru a-ți lua tensiunea este dimineața. Recomandarea medicilor este ca înainte de acest moment să eviți cafeaua, consumul de țigări și exercițiile fizice cu cel puțin jumătate de oră înainte.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel