Dieta a fost asociata cu reducerea, in medie, cu 23% a riscului de diabet”, a declarat Dr. Qi Sun, profesor asociat la Harvard T.H. Chan School.
Cat mai multe verdeturi, legume, fructe si seminte incluse in alimentatie au o contributie majora la reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2, arata un studiu din Statele Unite.
Riscul tau scade mult daca in alimentatia zilnica incluzi fructe, legume, cereale, nuci si alune, arata un studiu prezentat in publicatia stiintifica JAMA Internal Medicine.
„Am descoperit ca dieta pe baza de plante a fost asociata cu reducerea, in medie, cu 23% a riscului de diabet”, a declarat Dr. Qi Sun, profesor asociat la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite.
„Am demonstrat ca persoanele care au urmat o varianta sanatoasa a dietei cu plante, crescand cantitatea de fructe proaspete, verdeturi, legume, cereale, nuci si legume, in timp ce reduceau aportul de bauturi indulcite si de carbohidrati rafinati, au avut o reducere cu 30% a riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2”, a adaugat Sun. „As spune ca aceasta reducere este una semnificativa”, a mai spus el.
Doctorii au observat de multa vreme ca o dieta sanatoasa, laolalta cu exercitiile fizice facute periodic si mentinerea unei greutati sanatoase, sunt cele mai bune cai de a preveni sau de a amana diabetul de tip 2. „In schimb, dietele vegetariane bazate pe zahar si carbohidrati rafinati cresc riscul de diabet de tip 2, mai ales cand sunt asociate cu un nivel scazut de activitate fizica”, a explicat Tom Sanders, profesor emerit de nutritie si nutritie la King’s College din Londra.
Riscul e diabet e in crestere la nivel global
Peste 30 de milioane de persoane din Statele Unite, adica una din zece, se imbolnavesc de diabet, si 95% dintre acestea au tipul 2, potrivit Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA.
Dupa ce au revazut datele, cercetatorii au descoperit ca adoptarea dietei cu plante este asociata cu scaderea riscului de a dezvolta boala, indiferent de varsta si de indexul de masa corporala al subiectilor. Obezitatea este un factor de risc al diabetului de tip 2.
Carnea nu este exclusa
Noul studiu are, insa, si cateva limite.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK