Balonarea este o problema cat se poate de neplacuta, cu care ne confruntam des. Fie ca ai mancat prea mult, fie ca ai ales alimentele recunoscute pentru faptul ca produc balonare, in mod sigur cauti remedii care sa dea rezultate rapid.
De obicei, ceaiul este o solutie la indemana, usor de preparat, care te ajuta sa scapi de efectul de balonare, abdomen umflat si disconfortul asociat.
Ceaiul de ghimbir, in special, este recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce balonarea. Dar nu este singura solutie. Poti include mai des in alimentatia ta condimente care stimuleaza digestia si previn balonarea. Poti sa le adaugi in preparatele tale sau le poti consuma sub forma de ceaiuri sau adaugate in smoothie-urile tale favorite.
Iata cateva dintre condimentele si ierburile aromate recomandate de specialisti pentru combaterea balonarii:
Ghimbir
Majoritatea specialistilor recomanda ghimbirul pentru stimularea digestiei si pentru a preveni sau reduce balonarea. „Ghimbirul poate fi folosit pentru a reduce aparitia gazelor intestinale. Contine compusi fenolici despre care stim ca au proprietatea de a reduce iritatia la nivel gastrointestinal”, declara medicul nutritionist Katherine McNamara pentru wellandgood.com. Specialistul sugereaza sa adaugi ghimbirul ras sau taiat felii subtiri in preparatele de legume sau dressingul pentru salate. Gastroenterologul Jacqueline Wolf spune ca adaugarea ghimbirului in mancare ajuta la prevenirea greturilor in timpul sarcinii.
Condimentele care te scapă de poftele alimentare. Le poți cultiva chiar la tine în balcon
Menta
Pentru gastroenterologul Lea Ann Chen, menta se afla pe primul loc in topul condimentelor pe care sa le adaugi mai des in mancaruri pentru a reduce balonarea si a stimula digestia. Potrivit medicului, in cadrul unui studiu s-a demonstrat faptul ca uleiul de menta poate reduce tulburarile gastrointestinale si greata. De asemenea, menta are capacitatea de a ameliora spasmele intestinale. Dar aceasta planta medicinala are un efect secundar nedorit. Poate sa accentueze refluxul gastric, adica senzatia neplacuta de arsura. Daca te confrunti des cu arsurile gastrice, ar trebui sa eviti menta si sa alegi alt remediu impotriva balonarii.
Scortisoara
Medicul Katherine McNamara considera ca scortisoara este un ingredient excelent in special in preparatele coapte pentru ca mentine constant nivelul zaharului din sange si ajuta digestia. „De asemenea, are un efect de indulcire, putand sa inlocuiasca zaharul din preparatele tale”, spune specialistul. Zaharul ar trebui evitat pentru ca afecteaza negativ digestia si contribuie la aparitia balonarii, din cauza faptului ca hraneste bacteriile nocive din sistemul digestiv.
Citeste continuarea pe andreearaicu.ro in acest LINK