Cu atâtea tipuri de sortimente de lapte pe piață, fiecare susținând că este cel mai sănătos, poate fi greu de identificat care este ca mai bună variantă pentru tine.
Știi că 65% dintre populația adultă are intoleranță la lactoză? Asta poate duce la multiple probleme digestive și dermatologice pentru cei care consumă lactate, în special cele nefermentate.
Lactatele fermentate sunt: iaurtul grecesc, kefirul, laptele bătut, brânza fermentată. De asemenea, intoleranța la lactoză vine și pe linie genetică. De exemplu, doar 5% dintre europenii din nordul continentului au intoleranță la lactoză, în timp ce aproape 90% din populația Asiei de est are intoleranță la lactoză!
De aceea, este grozav că avem atâtea sortimente pe piață. Iată argumentele pro și contra ale fiecărui tip de lapte.
Laptele de migdale
Pro: Este sărac în calorii, conține vitamina E, nu are lactoză. Problema: nu are proteine.
Laptele de caju. Pro: Este o bună sursă de fibre, de fier, sărac în calorii, fără lactoză. Contra: sărac în proteine.
Laptele de proveniență animală: Pro: bogat în proteine, bogat în calciu. Contra: bogat în zahăr, nu este bun pentru cei cu intoleranță la lactoză. Nu trebuie să ignorăm faptul că multe tipuri de lapte sunt pasteurizate și pierd, astfel, mulți nutrienți benefici și enzime.
Laptele de soia. Pro: bogat în proteine, vitamina D și vitamina B12, nu are lactoză. Contra: nu este recomandat alergicilor și celor cu un nivel deja ridicat de estrogen.
Laptele de ovăz. Pro: nu conține lactoză, ajută la scăderea colesterolului și ajută în cazurile de probleme digestive. Contra: poate avea un conținut ridicat de zahăr și carbohidrați.
În funcție de nevoile personale, ne putem alege singuri laptele potrivit.