Sari la conținut

Blocarea degetelor poate ascunde o boală gravă

Blocarea degetelor. Contractura Dupuytren sau boala lui Dupuytren este o afecțiune care se caracterizează prin contractări anormale ale degetelor mâinii sau chiar blocarea lor. În formele severe de boală are loc și deformarea degetelor.

În termeni medicali, acestă boală este o fibromatoză palmară. Cele mai afectate degete sunt inelarul și degetul mic. Afecțiunea se dezvoltă lent, în ani. Din păcate, atunci când se instalează afecțiunea duce la îngreunarea desfășurării activității unei persoane. Explicația este aceea că degetele sunt îndoite.

Afecțiunea evoluează încet, de-a lungul mai multor ani, însă există cazuri când boala se dezvoltă în câteva săptămâni sau luni. Contractura Dupuytren este o afecțiune ereditară. Totodată, boala apare mai des la bărbații trecuți de 40 de ani și mult mai rar la femei, în general. Riscul de dezvoltare a acestei boli crește odată cu vârsta.

Afecţiunea a fost mai descrisă în anul 1831 de către chirurgul francez Guillaume Dupuytren, căruia îi poartă și numele.

Afecţiunea se manifesta prin prezența în palme, la baza degetelor, de noduli, de la care pornesc benzi fibroase care retracta progresiv articulaţiile degetelor.

Specialiștii spun că evoluția bolii se întinde pe câțiva ani, de regulă 5 ani, apoi ea se stabilizează.

Din păcate, cauza exactă a apariției bolii nu se cunoaște încă.

Care sunt factorii de risc:

  • Diagnosticul de diabet zaharat și slabul lui control,
  • Un consum constant și exagerat de alcool,
  • Crizele de epilepsie,
  • Vârsta. Boala apare cu precădere după vârsta de 40 de ani.
  • Bărbății au predispoziție mai mare să dezvolte afecțiunea.
  • Moștenirea genetică

Diagnosticul se stabilește după controlul fizic. Elementele caracteristice ale bolii Dupuytren sunt nodulul, corzile şi contractura digitală de flexie.

După severitatea bolii, în literatura de specialitate, există 3 tipuri ale bolii:

Tipul 1: O formă agresivă a bolii. Apare rar la bărbații sub 45 de ani și care au în familie această boală. De regulă, boala este asociată cu alte afecțiuni și de aceea se și numește diateza lui Dupuytren.

Tipul 2: Este cel mai frecvent tip de boală. De regulă, doar palma are de suferit. Apare de cele mai multe ori la pacienții cu diabet zaharat.

Tipul 3: Este cea mai ușoară formă de contractură Dupuytren și este foarte des întâlnită la cei care au diabet zaharat.

În ce constă tratamentul:

De cele mai multe ori se ajunge la intervenția chirurgicală care să corecteze contractura. Uneori, se încearcă, în funcție de tipul și gravitatea bolii și tratamentul cu medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel