Orez cu lapte, desertul simplu, dar atât de minunat în zilele călduroase de vară!
Dacă îi acorzi răgazul de a se răci și de a-l lăsa și câteva ore la frigider, vei savura din plin beneficiile sale, putând constitui chiar o masă în sine, nu doar desert.
Cum prepari orezul cu lapte? Poate părea simplu, dar sunt câteva trucuri care te ajută să nu se prindă de oala în care îl prepari.
Depinde și cum îl preferi, mai zemos sau budincă de orez. Iată pașii:
Ai nevoie de:
- 250 g orez cu bob rotund
- 750 ml lapte sau 1 l dacă preferi varianta mai zemoasă
- 50 g unt
- 1 praf sare
- 100 g zahar
- 1 linguriță scorțișoară
- 3 lingurițe esență de vanilie
- dulceață
Orezul se clătește cu apă rece și se pune la fiert în apă rece, cât să fie acoperit.
Se lasă să fiarbă până absoarbe apa, apoi se adaugă laptele fierbinte și puțină sare. Se lasă să fiarbă până absoarbe laptele, iar spre final de fierbere se adaugă zahărul, untul, esența de vanilie și puțină scorțișoară. Important este să îl amestecați cu o lingură de lemn, pentru a nu se lipi de recipient.
Orezul se porționează în boluri, se pudrează cu scorțișoară și se decorează (opțional) cu dulceață sau fructe proaspete.
Dacă nu consumi zahăr, poți folosi fără probleme un îndulcitor. Desertul se prepară atât de ușor, încât ar fi păcat să îl cumperi din comerț.
Trucul multor gospodine este să aromatizeze laptele cu batonul de vanilie, în timpul fierberii. Dacă aveți citrice a căror coajă poate fi folosită, este foarte gustos orezul cu lapte în care s-a presărat și coajă rasă proaspătă de lămâie și portocale.
De asemenea, se poate folosi orice tip de lapte preferați, cu ce concentrație de grăsime vă este pe plac, aceste aspecte nu influențează gustul minunat de orez cu lapte. Se poate mânca la orice oră, fără probleme. Poftă bună!